Helena von Zweigbergk

Att vara människa

Träffa Helena von Zweigbergk, författare, journalist och programledare, aktuell med kortromanen De behövande.Helena von Zweigbergk är författare och journalist. Hon har bland annat skrivit de uppmärksammade romanerna Ur vulkanens mun och Anna och Mats bor inte här längre. Nu är hon aktuell med kortromanen De behövande som skildrar relationen mellan en mor och hennes vuxna dotter.

De är två vuxna kvinnor, men de är också mor och dotter. På ytan ser det ut som vardagliga möten och samtal om barnbarn och makar och vardagsliv. Men därunder bubblar det av starka känslor, såriga motsättningar laddade minnen som skildras ur, och färgas av, de två kvinnornas olika perspektiv. En relation som är lika tät som den är komplex.

Kan en vuxen mor och dotter komma lika nära som i begynnelsen? Vilka sanningar behöver uttalas och göras upp med? Går det att överbrygga de avstånd som uppstått när barnet inte längre är barn och när en förälder förvandlats till en vanlig vuxen människa, men med alla de brister som barnets skarpa blick avtäcker?

Förutom sin senaste bok kommer hon även att tala om sin författargärning, hur hon arbetar, och om hur hon blev författare.

Obs! Insläpp genom gamla biblioteksingången, Kungsgatan 51 (mitt emot entrén till Coop). Vi öppnar dörren ca 18.30

Fotograf: Angelica Zander

Tags:

Written by: Webbredaktionen Thursday, September 21, 2017