Hilkkas litterära resa i Norrbotten

- Sommaren 2019. Jag åker på efterlängtad bok- och roadtrip i Norrbotten. Häng med!

Spänn fast säkerhetsbältet!

Så många böcker jag inte hunnit läsa. Det kommer ju nya hela tiden som pockar på uppmärksamhet. Och så många smultronställen jag ännu inte varit på här i länet. I sommar besöker jag några av dem och läser en del av böckerna som jag sneglat på då och då men aldrig lånat hem.

Spänn fast säkerhetsbältet – nu åker vi!

Malmfälten och Peltovaara

Jag kör E45:an från Gällivare. Efter bara ett par mil kommer mitt första stopp. Här ligger Peltovaara mångfaldspark. Hemmanet Abborrträsk har jag besökt men jag har inte gått upp på berget Peltovaara där det finns en timrad turiststuga från 1860-talet. Omgivningarna är riktigt fina med gammal skog och kulturlämningar.

Det är en lite märklig känsla att komma till platser som en gång varit bebodda. Där hus och husgrunder står kvar. Man ser spår av odlingar, ängar. Det slår mig att det också är min vardag i Malmberget/Gällivare. Hus flyttas, rivs, nya byggs upp, vägar dras om.

Intervjubok

Jag läser boken Vid kanten av Gropen av Karin Johansson. Det är en intervjubok om hur människor upplever att bo i Malmberget, i närheten av gruvan. Den gavs ut för nästan 25 år sedan, 1995. Då hade redan flera områden rivits och hamnat bakom industristängslet.

De allra flesta har en förståelse för att samhället så drastiskt påverkas. Det är vårt levebröd. Samtidigt som det finns en sorg och ilska över att vårt samhälle, vår historia, raderas. Din barndoms lekplatser, de minnen du har från uppväxten är just bara minnen. De fysiska platserna är oåtkomliga. Du kan inte besöka dem eller visa upp dem för barn och barnbarn.

Mot fjällbotaniska i Jokkmokk

Jag fortsätter färden på E45:an till Jokkmokk. Här besöker jag den fjällbotaniska trädgården. Promenerar runt i lugn och ro, lyssnar på Kvarnbäcken och upplever fjällandskapet i miniatyr. Ett perfekt tillfälle att lära mig lite fler växter också.

Miljön passar perfekt för att läsa boken Fördömd av Johanne Hildebrandt. Under en arkeologisk utgrävning i fjällen hittas ett sensationellt fynd, en kvinna som offrats och gömts i en mosse för tusen år sedan. Samtidigt som fyndet görs börjar konstiga saker hända. Människor insjuknar hastigt, några börjar drömma otäcka drömmar, ser syner och får varsel. Det här är en spännande skräckroman med inslag av samisk mytologi.

Mot kusten efter Lilla Luleälv

Från Jokkmokk svänger jag in på väg 97 med sikte på Luleå. Vägen följer Lilla Luleälv ner till kusten. Mitt mål är naturreservatet Bälingeberget som ligger 1,5 mil väster om Luleå. Här kan jag se lämningar från tiden när inlandsisen smälte bort. Stora fält av klappersten, strandvallar som anger havets olika nivåer och jag spanar efter olika orkidéer som ska finnas här : spindelblomster, korallrot, nattviol och jungfru Marie nycklar.

Läsningen vid matpausen är Anneli Furmarks seriebok Jamen förlåt då. Novellerna handlar om relationer, längtan bort och till, att vara förälskad, att pröva sina vingar, bli vuxen. Det är mycket igenkänning både i alla känslorna och i den norrländska miljön.

Läs om Anneli Furmark i Norrbottensförfattare

Sörilandhuvudet

För att komma till min nästa destination kör jag genom Luleå ut på E10:an/E4:an mot Råneå. Sedan svänger jag av mot Södra Prästholmen och till sist in på Pålträskvägen. Nu är jag framme vid naturreservatet Sörilandhuvudet. Det som har lockat mig hit är chansen att få se flera olika hackspettsarter som tretåig hackspett, gråspett, spillkråka, mindre och större hackspett. De trivs utmärkt i den här skogen som brann för 150 år sedan och har fått stå orörd sedan dess.

Fattigfolkets umbäranden 

Mitt inne i skogen slår jag läger och läser om umbäranden och slit bland fattigfolket i Norrbotten i början av 1900-talet. Boken av Arvo Tolkki heter Det arktiska Eden. Livet var hårt och många gånger orättvist. Dåliga skördar var en katastrof och innebar svält. Klimatet i norr underlättade inte heller. Barnen fick växa upp fort och lära sig hjälpa till med arbetet.

Läs om Arvo Tolkki i Norrbottensförfattare

Havets stränder i avskildhet

Nu längtar jag ner till havet, jag vill plaska med fötterna i vattnet, så tillbaks ner till E4:an. Efter Töre svänger jag av mot Sören och kör tills jag hittar en fin avskild plats där jag kan slå mig ner. Dags för picknick och boken jag väljer är Hasse Stenudds kåserisamling Till fostervattnets stränder. Det är vardagliga, personliga ögonblicksbilder berättade med värme och humor.

En känsla av tacksamhet och uppskattning av de små glädjeämnena som finns i all enkelhet är mitt starkaste intryck.

There and Back Again

Jag fortsätter min resa längs kusten fram till gränsen mot Finland och väljer väg 99 som går längs Torneå älv. Jag följer älven fram till Övertorneå, sedan svänger jag in på väg 395 och kör ända till Svappavaara. Därifrån fortsätter jag norrut på E10:an, passerar Kiruna och har hela fjällvärlden framför mig.

Två mil efter Björkliden stannar jag vid parkeringsfickorna. Jag är framme vid mitt sista utflyktsmål, Trollsjön. Jag vandrar i en sagolik miljö, genom en dal fylld med storslagna stenformationer, lämningar från den senaste inlandsisens framfart. Jag passerar grönskande ängar med massor av fjällblommor, små bäckar och en vidunderlig utsikt.

Polcirkeln och sedan hemåt 

I midnattssolens ljus läser jag Undangömd av Jonas Holmberg. Någonstans norr om polcirkeln bosätter sig Sven Johansson långt ute i vildmarken. Han vill inte längre vara en del av samhället, han har kapat alla band.

Efter 10 år upptäcker han att civilisationen är på väg att inkräkta på hans område. En vindkraftspark håller på att byggas relativt nära hans stuga. Sven vill inte flytta på sig och vill absolut inte bli upptäckt. Han går till motattack genom att smyga in på byggarbetsplatsen när arbetarna inte är där och saboterar deras arbete. Kriget är i full gång.

Tillfreds och nöjd med alla intryck styr jag hemåt till Gällivare igen.

Fler tips från Hilkka