Sommar - resornas tid

Bibblotipsaren Hilkka


Det hör som till, att göra en resa under sommaren. Att sätta sig i bilen och åka iväg ett tag för att se andra vyer, göra saker man inte gör hemma till vardags. Upptäcka nya platser och kanske i bästa fall uppleva nya saker som gör att man växer en liten smula och får nya perspektiv. Och såklart måste man läsa så många böcker man bara hinner!

En bok som har gjort ett djupt intryck på mig är Valda verk av T.S. Spivet av Reif Larsen. Då och då dyker den upp i mitt minne fastän det gått 14 år sedan jag läste den. Spivet är en mästare på att rita av allt han ser. Det är kartor, diagram, tabeller, växter, djur, saker, ja allt man kan tänka sig. Alla i hans omgivning är imponerade av hans talang. En vän skickar i hemlighet iväg en del av hans verk till det berömda Smithsonian Institution. Han vinner ett prestigefullt pris, ett stipendium att forska i ett års tid på institutionen. Det är bara ett krux. Spivet är tolv år gammal och Smithsonian tror att han är en fullvuxen och mogen man. Tragiska händelser i Spivets familj gör att han tar ett impulsivt beslut och rymmer hemifrån en natt och hoppar på ett godståg för att ta sig från hemmet på västkusten till Smithsonian på östkusten i USA. Det som utmärker boken är dess format och layout. Boken är lite bredare än en roman normalt är. Varje sida har en spalt i ytterkanten där Spivets teckningar visas och dessutom ibland korta notiser som man inte får hoppa över. Viktig info för att förstå sammanhangen skrivs där ibland. Pilar i texten visar när man ska läsa texten i marginalen. Väldigt speciellt och annorlunda, en bok att bara njuta av.

Gripande och berörande är också boken Alla måste söderut av Marie Lundström. Den handlar om Eva som bor i Stockholm och helt plötsligt får ett dödsbud. Hennes pappa i Luleå har hastigt dött. Hon åker upp för att hjälpa pappans sambo med begravningen och sedan också bouppteckningen. Eva stod sin far nära och hans död skakar om hela hennes tillvaro. Han var hennes förankring till Norrbotten och helt plötsligt känner hon sig rotlös.

Det finns inte speciellt många böcker som handlar om min typ av arbetsplats, bokbussen. Självklart slänger jag mig efter varje sådan bok jag får syn på. Bokbussen kommer vid midnatt av Sofie Axelzon är en härlig feelgood roman som får mig att nästan spinna av välmående. Nedläggningshot av både filial och bokbuss på en liten ort får personalen att ta till nya drastiska åtgärder för att rädda kvar verksamheten. Kommer de att lyckas, månntro?

Varannan bok blir oftast en deckare för mig, jag behöver lite adrenalinkickar i läsfotöljen. En favoritförfattare är Peter May. Hans böcker är både spännande och välskrivna. Boken Tyst offer har dessutom ett humoristiskt drag. Polisen John Mackenzie är brutalt ärlig, så till den grad att det blir ett handikapp socialt. Hans fru vill skiljas, kollegor undviker honom. Såklart besvärande men otroligt underhållande när han lyckas förolämpa folk helt utan avsikt. Framförallt fastnar man och måste bara läsa en sida till, och en sida till…

Jag avrundar min resa med en utflykt ut i rymden. Böckerna om Kepler62 är så charmiga och härliga och har fångat mig helt. De här böckerna är skrivna av Björn Sortland och Timo Parvela och illustrerade av Pasi Pitkänen. Första boken heter Inbjudan. Jorden är överbefolkad och de flesta lever under tuffa förhållanden. Hoppet är att hitta en ny planet att bo på. Ryktet går att om man klarar att spela dataspelet Kepler62 till sista nivån så får man en biljett, en inbjudan till ett hemligt rymduppdrag. Bröderna Ari och Joni gör allt för att lyckas. Hittills har det kommit 5 delar på svenska i den här serien för barn- och unga. På finska har det hunnit komma 13 delar.

Ha en riktigt fin sommar!
Heippa!