Historia på mitt sätt

En helt egen svart girlpower-genre. Så karaktäriserade Tuva Korsström 2013 den finlandssvenska författarens Sanna Tahvanainens två första romaner. Sanna Tahvanainens renrakade hjässa tillsammans med oförskräckta meningsyttranden och raka blick blev hennes varumärke.

Bild på författaren Sanna Tahvanainen
Den rakade skallen var egentligen ingen markering, annan än att hon själv tyckte att hennes hår helt enkelt var väldigt besvärligt. I det finska radioprogrammet ”Samtal om livet” från 2014 säger hon själv att hon egentligen aldrig passat in. Hon var inte bra på att vara barn, och när hon började läsa litteratur och kvinnovetenskap på Åbo universitet fanns också en utanför-känsla. Dock hittade hon ett hem när hon träffade sin make och de har tillsammans en tonårig dotter och bor i Helsingfors efter att många år bott på Åland.

Sanna Tahvanainen debuterade som författare redan när hon var 19 år, och hennes studiekamrater var sådana som drömde om att bli författare.

Svenska litteratursällskapets pris

De två senaste romanerna Bär den som en krona och Den lilla svarta är en ny inriktning i hennes skrivande. Det handlar om kvinnor, och historia. Den förstnämnda boken handlar om den engelska drottningen Victoria, och den senare om Coco Chanel. ”Bär den som en krona” belönades med Svenska litteratursällskapets pris 2014. 

Mångsidig författare

Men Sanna Tahvanainen har inte enbart skrivit romaner. Det har blivit en del poesi- och barnböcker genom åren.  Själv säger hon att sitter i diket mellan poesi och prosa och vägrar stiga upp på någondera sidan. Hennes mål är att gestalta frågeställningar känslor, människoöden och historiska skeenden, som berör henne så starkt att hon inte kan låta bli att skriva om dem.
Och när hon skriver, då skriver hon historia på sitt sätt.

På biblioteket i Piteå den 16 mars

Sanna Tahvanainen besöker Kafé å läs, Piteå stadsbibliotek, torsdagen den 16 mars klockan 19.00. Fri entré och det finns fika att köpa. 

Så här tillgängligt är Piteå stadsbibliotek >>>

 

 

Tags:

Written by: Webbredaktionen Monday, March 6, 2017