Hur mår fröken Furukura?

Hur mår fröken Furukura? Ja, det är det många som frågar sig. Hon får till och med höra att hon är helknäpp, att världen inte tillåter varelser som henne. Faktum är dock att fröken Furukura är utomordentligt lycklig. Tänk om folk bara kunde låta henne vara den hon är.

Keiko Furukura lever för sitt jobb som timanställd i närbutiken. Den är allt hon behöver för att vara tillfreds med tillvaron. Människor runt om henne har dock andra förväntningar. För att passa in i ”människobyn” bör hon gifta sig och skaffa sig en ordentlig anställning. Hon utsätts dagligen för påtryckningar och till slut inser hon att en man i hemmet kanske vore på sin plats, om inte annat så kan han fungera som ett förkläde så att hon får vara ifred.

Flit för parasit

Lösningen blir före detta kollegan Shiraha som är i behov av bostad och försörjning. Keiko och Shiraha ingår ett avtal. Utåt sett ska de föreställa partners, men Keiko ser honom mer som ett slags husdjur som hon utfodrar med kokta grönsaker. Keikos närstående blir lyriska. Äntligen ska hon få ordning på sitt liv. Även Shiraha är nöjd;

”Jag har alltid velat hämnas på kvinnor som får lov att leva som parasiter enbart därför för att de är kvinnor. Jag har alltid tänkt att jag själv också ska leva som parasit på nån, och nu kommer jag till varje pris att fortsätta parasitera på dig, Furukura”

Shiraha visar sig vara dyr i drift. Snart räcker inte Keikos inkomster från extraskiften i närbutiken till för att försörja dem båda två. På parasitens bestämda inrådan måste hon därför skaffa sig ett annat jobb.

Oskyldig ironi ger kvardröjande eftertanke

Efter arton plikttrogna år ska hon nu mot sin vilja bryta sig loss från denna himmelska plats vilken är grunden för hennes existens, från rutiner så ingrodda att hela världen blir upp och ner om hon tvingas att ändra dem. Hon inser att hon nog egentligen inte är en människa, utan ”en sorts djur som man kan kalla för närbutiksbiträde” och att varje cell i hennes kropp existerar för närbutikens skull. ”Närbutikens röst strömmar hela tiden in i mig. Jag är född att lyssna på den rösten”, tänker hon. Frågan är om hon vågar stå upp för sig själv.

Hur mår fröken Furukura? är en internationell bästsäljare skriven av japanskan Sayaka Murata. En blygsam liten bok som oväntat ger en desto starkare läsupplevelse. Humorn är både värmande och uppfriskande. Författarinnan ironiserar på ett ganska oskyldigt sätt kring normer, om hur man bör och inte bör bete sig i livets olika skeden, vilket leder till en kvardröjande eftertanke. Hon är dessutom väldigt mån om sin älskvärda karaktär. Närbutiken är fröken Furukuras hela liv och allt man vill är att hon ska klara av att stå emot påtryckningarna och följa sitt hjärta.

Här hittar du Solveigs tipsarsida

Audience:

Tags:

Review by: Solveig Nordmark Wednesday, December 9, 2020