I längtan efter regnet

I längtan efter regnet
 

Sommar och sol! Men är det inte lite moln vid horisonten? Ledig tid och latande, och, ja: regniga dagar, och regnar det tungt finns det ju all anledning att mysa med en bok.

Fast ärligt talat: Det går ju att mysa med böcker även på soliga dagar på stranden, i hängmattan, i soffan, altanen, balkongen.

Och lååång ledighet kanske också kräver lååång läsning för att fylla all ledig tid. Och vad är bättre än att börja på en bokserie? Titta tillbaka på lite svunna tider och hamna i blodiga intriger, outsäglig kärlek, svek, kamp om kungamakten, eller helt enkelt försöka överleva dagen. Nu reser vi!

Första tidsresan - romarriket

Så lite tidsresor kanske är något som skulle locka? Tillbaka i tiden till romarrikets dagar kan man gå om man följer de två legionärerna Macro och Cato på deras äventyr. I 25 år förväntades en romersk soldat att tjänstgöra. Författaren Simon Scarrows två hjältar har hittills fått överleva (om än ibland nätt och jämnt) i Silverörnserien där den trettonde boken Blodsbröder nyligen utkommit på svenska..

I första boken Legionären är Cato en ung, men intelligent snorvalp och Macro ärrad centurion. Båda tjänar under Claudius, den romerska kejsare som 43 e kr inledde en invasion av det som idag är södra England. Han gjorde det för att överträffa sin föregångare, Julius Ceasar, som misslyckades i sitt företag 100 år tidigare. Flera av böckerna utspelar sig i det som skulle bli England, men skådeplatserna är många. Bland dem finns Palestina, där de visserligen inte träffar Jesus, men väl personer som varit i hans närhet.

Kejsar-serien

Romarriket är också scenen för Conn Igguldens 5 volymer i Kejsar-serien. Julius Ceasar (född 100 fkr, död 44 fkr) har en historisk ikonstatus. Orden kejsare och tsar stammar från hans namn. Även om hans efterträdare adoptivsonen Octavianus (senare benämnd Augustus – den upphöjde) var mycket mer framgångsrik som härskare, grundare av själva romarriket som kejsardöme, är det ändå Julius Ceasar som fått nästan all uppmärksamhet i skådespel, filmer och böcker.

Andra tidsresan - Rosornas krig

Conn Iggulden har även skrivit en serie om mongolhärskaren Djingis Khan, och startade 2014 en serie med böcker om Rosornas krig. Rosornas krig utspelar sig i England mellan 1455-1487, och ätterna Lancaster och York kämpar om kungamakten. I första boken Stormfågel får vi följa intrigörer, bågskyttar, upprorsmakare och en psykiskt sjuk Henrik VI vars unga franska maka, Margaret av Anjou, är den som försöker försvarara kungamakten mot hertigen av Yorks stämplingar.

Som kontrast till att det mesta i historierna ovan berättas ur ett manligt perspektiv kan det vara roligt att läsa Philippa Gregorys böcker om Rosornas krig där mödrar, fruar eller döttrar till de stridande parterna är huvudpersonerna. Det som också skiljer sig med Gregorys böcker om Rosornas krig är att utgivningen av dem inte är kronologiska historiskt sett. Boken om Edvard IV fru Elizabeth Woodville (Vita drottningen) kom 2009, medan boken om hennes mamma (Den blå hertiginnan) gavs ut 2011. Det finns ytterligare 3 oöversatta böcker som berör kvinnoöden drabbade av Rosornas krig.

Philippa Gregory är även författare till en serie böcker som rör sig runt hovet hos ätten Tudor, bland andra Henrik VIII och Elizabeth I. Även här har böckerna inte getts ut i någon historisk tidsmässig ordning.

Historiskt fabulerande?

Gemensamt för alla dessa böcker är att de försöker relatera sig till den skrivna historien som vi känner den. Lockelsen att skriva historiskt är tydligen att det finns mycket luckor att fylla med egenfantasi. Men i fabulerandet ligger också att berätta engagerande och spännande, vilket kan innebära att historiska detaljer, tidsordningar med mera förvrängs. Alla nämnda författare har i boken ett efterord där de kommenterar den eller de historiska personer samt händelser de använt i sin berättelse.

Kanske läsningen också kan inspirera dig att skriva något eget ur den svenska historien?

Hur var det nu

Eller hur var det nu: Hade inte Engelbrekt en förtrogen som fick ta hand om utländska fogdar, Unions-trogna biskopar och sedan hjälplöst se på när upprorsledaren höggs ihjäl på en holme i Hjälmaren?

Eller: Fick inte Gustav Vasa hjälp från någon figur med att fly och sedan komma tillbaka, kasta ut Kristian II från Stockholm, och sedan grunda nationalstaten Sverige?

Eller: Hur nära var det inte att Gustav II Adolf blev räddad vid slaget av Lützen?

Eller: Var det så att vår huvudperson, efter att ha följt Karl XII på alla krigarfärder i östeuropa  och Ryssland, var den som höll i pistolen utanför Fredrikstens fästning i Norge där Karl XII blev skjuten efter att ha startat ytterligare ett krig?

Vilken underbar semester det kan bli!

Skrivet av Kristian Priemel, Piteå stadsbibliotek.

 1. Den vita drottningen

  By: Gregory, Philippa
  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 2. Den andra systern Boleyn

  By: Gregory, Philippa
  Language:
  Swedish
  Published: 2003
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 3. KejsarenKungars död

  By: Iggulden, Conn
  Language:
  Swedish
  Published: 2005
  Classification: Hcee.01
  Available as: DAISY
 4. Stäppens krigare

  Subtitle: [Djingis Khan - historiens störste erövrare]
  By: Iggulden, Conn
  Language:
  Swedish
  Published: 2007
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 5. Stormfågel

  By: Iggulden, Conn
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Hcee.01/LC
  Available as: Audio book CD
 6. Legionären

  By: Scarrow, Simon
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: Hce.01/L
  Available as: Unknown