I ljusets makt

Leigh Bardugo har gett ut ett antal böcker på engelska men det här är den första som översatts till svenska, och det är en positiv ny bekantskap.

(del 1 i Grisha-trilogin)
Alina Starkov är föräldralös och har vuxit upp på ett barnhem med bästa vännen Mal. Landet Ravka,  sönderslitet av ett mångårigt krig, styrs av en svag kung. I realiteten finns makten hos Grishan, en grupp människor med övernaturliga krafter. Deras ledare kallas Skuggmästaren och när Alina visar sig ha magiska krafter tar han sig an henne direkt.

Till en början är Alina motsträvig men blir så småningom så pass påverkad av Skuggmästaren att hon går med på att hjälpa honom förgöra Skuggsänkan, ett sandhav evigt täckt i mörker där volkror, ett slags flygande monster, finns. Dock visar sig Skuggmästaren ha en dold agenda och Alina börjar tvivla på hans avsikter.

Leigh Bardugo har gett ut ett antal böcker på engelska men det här är den första som översatts till svenska. Hon var för mig en positiv ny bekantskap. Här lyckas hon skapa en annorlunda twist i kampen mellan gott och ont. Dessutom märks det att hon inspirerats av den ryska miljön vilket också omnämns på hennes hemsida.

Läs mer om Leigh Bardugo och hennes verk på: http://www.leighbardugo.com/

Gilla böcker, 2015.

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Wednesday, August 12, 2015