Ingen riktig jul utan julkalender?

Vi har listat några favoriter genom åren.

Julkalendrar baserade på böcker

2000 Ronny & Julia

Ronny flyttar till en liten stad med sin familj som nästan bara består av vetenskapsmän. I huset bredvid bor Julia med sina musikaliska föräldrar. Ronny och Julia blir bästa kompisar, men deras föräldrar blir osams och vägrar låta sina barn umgås.
Författare till de populära böckerna om Ronny & Julia är Måns Gahrton och Johan Unenge.

2003 Håkan Bråkan

Huvudpersonen Håkan är egentligen en väldigt snäll och omtänksam kille på 7 år, som ofta hittar på bus som kan sätta honom i knipa. När Håkans mamma Karin, i början av december, går in i väggen och måste läggas in på psyksjukhus blir det kris. För snart är det jul. Pappa Rudolf är lite småtokig, som inte lider brist på idéer, även om det inte alltid går som han har tänkt sig. Julen närmar sig med stormsteg och mamma får inte komma hem – julen måste räddas!
Författare till böckern om Håkan Bråkan är Sören Olsson.

 1. Håkan Bråkans julafton

  By: Olsson, Sören
  Language:
  Swedish
  Published: 2008
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

2006 LasseMajas detektivbyrå

Det närmar sig jul och polismästaren i Valleby tänker sätta upp ett julspel till minne av sina föräldrar men en massa brott kommer emellan. Han tar därför hjälp av två unga detektiver, Lasse och Maja. När orkestern får reda på att polismästaren inte samlat ihop nog med skådespelare blir de alltmer tveksamma till hans amatörmässiga metoder.
Författare till böckerna om LasseMajas detektivbyrå är Martin Widmark.

2007 En riktig jul

Serien handlar om 10-åriga Mila som bor med sin mamma i ett radhus i en liten stad. Mamma gillar grannen Klas men det gillar inte Mila eftersom hon vill fira jul ensam med sin mamma. På en önskelista till tomten skriver hon att hon önskar sig en jul där allt är som vanligt. Från ingenstans dyker tomtenissan Elfrid upp för att försöka hjälpa henne men Elfrid och Mila lyckas mest ställa till det för sig.
Författaren till boken om Elfrid och Mila har även varit med och skrivit manus till En riktig jul.

 1. En riktig jul

  Language:
  Swedish
  Published: 2008
  Classification: Hc.025/VC
  Available as: DVD

2010 Hotell Gyllene Knorren

Familjen Rantanen lever ett hektiskt liv i storstaden. Pappa Roger får nog och impulsköper ett hotell på landet. Familjen kastar loss och ser fram emot sitt nya liv som hotellägare. Hotellet heter Gyllene Orren ligger i ett område som heter Östra Glesbygden. Vad de inte vet när de tar över hotellet från familjen Grossman är att de blivit lurade. Det har byggts en ny motorväg genom Östra Glesbygden och kommunen planerar att bygga en ny soptipp som eventuellt kan hota hotellet.
Johan Unenge är författare till boken.

2013 Barna Hedenhös uppfinner julen

Stenåldersfamilen Hedenhös råkar ta sig till nutidens Stockholm. Där träffar de Stella, en ensam flicka vars pappa bara tänker på rymdraketen som ska åka till framtiden. Det handlar om kulturkrockar, vänskap och magi som gör det omöjliga möjligt.
Baserad på böckerna om Familjen Hedenhös av författaren Bertil Almqvist.

Gamla favoriter

Trolltider

Under trappan till människornas hus bor Vätten. Han har fin utsikt över gläntan i skogen där småtrollen bor. Det är systrarna Tova och Kleva som så småningom byter namn och kallar sig Daisy och Gloria. Det är gubben Gorm som är vaktmästare i stubben och hans son Kotte. De tillhör alla ett småfolk som inte mäter mer än 12 cm i strumplästen. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara. Julkalendern Trolltider var så populär när den sändes att den även sändes 1985 och 1994.

I serien medverkande bland andra Eva Rydberg, Birgitta Andersson och Ted Åström.

Trolltider

 1. Trolltider

  By: Gripe, Maria
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 2. Trolltider

  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: Hc.025/VC,u
  Available as: DVD

Stjärnhuset

En svindlande färd ut i den oändliga stjärnhimlen där Mytha och hennes unge vän Astro går på upptäcksfärd bland stjärnbilderna. De möter både hjältar, gudar och monster. Genom berättelserna fick TV-tittarna också lära sig de olika stjärnbilderna och en del astronomi. Sändes 1981.

I serien medverkade bland annat Sif Ruud och Johannes Brost.

Stjärnhuset

 1. Stjärnhuset

  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: Hc.025/VC,u
  Available as: DVD

Teskedsgumman

Berättelsen om Gumman som kan bli liten som en tesked. Det händer titt som tätt men det är inte alltid en nackdel. Tillsammans med sin lille Gubbe råkar hon ut för flera spännande äventyr. 1967 gjordes en adventskalender för radio och TV med namnet "Gumman som blev liten som en tesked".

I serien medverkande bland andra Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt.

Gumman som blev liten som en tesked

Toffelhjältarna (bonus)

Toffelhjältarna var SVT:s jullovsmorgon 1984. Programmet utspelar sig på Hotell Gyldene Toffeln i ett slott som tillhör Greve Toffelsparre. På hotellet får vi möta bl.a betjänten Max, som Ola och Per tror är ett spöke, städerskan Amalia, som placerar ut spindelnät på rummen, samt Oliver som står i receptionen. På vinden bor en spökfamilj som blivit dömda att tillverka tofflor i all evighet.

I serien medverkande bland andra Per Dunsö, Ola Ström, Carina Carlsson och Martyna Lisowska.

Toffelhjältarna

Trolltyg i tomeskogen (bonus)

Trolltyg i tomteskogen, en animerad klassiker från 1980. Tomteskogen befolkas inte bara av tomtar. Här bor också troll som i alla tider varit tomtarnas fiender. Det som trollen retar sig på är att tomtarna släpper ut de djur som de lyckats fånga. Tomtarna måste bort, skogen är för liten för både tomtar och troll, säger de. Det vankas bröllop mellan den 101 åriga tomten Tor och hans brud Lisa och de starka trollen tar tillfället i akt och passar på att sätta sin elaka plan i verket. Men störst är inte alltid starkast.

 1. Gnomes

  Subtitle: Trolltyg i tomteskogen
  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: Hcee.05/VC,u
  Available as: DVD
 2. Tomtar

  By: Huygen, Wil
  Language:
  Swedish
  Published: 1979
  Classification: Hceg
  Available as: Book

Tags:

Written by: Webbredaktionen Wednesday, November 27, 2019