Isola

Ett antal personer placeras på en ö i den yttre delen av den Stockholmska skärgården för att delta i ett rekryteringstest. Det går snett.

Detta är en kontrafaktisk roman. Sverige blev aldrig medlem i EU. Berlinmuren föll aldrig, utan är i nutiden en del av det som förr i världen kallades östblocket, men i boken har fått namnet protektoratet. Ordföranden är den som styr Sverige och han kallar ihop ett antal personer för att han ska kunna utse en ny person i en grupp som alla hört namnet på, men ingen utom toppskiktet vet vad den är till för.

Det finns två huvudpersoner i boken, men historien berättas inte bara ur deras synvinklar. Förhör, framför allt i början och slutet av boken, utgör också en del av intrigen. För det är vad det är frågan om: Intriger, manipulationer och dolda agendor. Stundtals spännande, stundtals sorgligt. Och ett litet läsäventyr om människor i en totalitär stat.

Åsa Avdic kallar själv sin roman för dystopideckare och är utbildad journalist. Hon har varit med i SVT:s nedlagda Gomorron Sverige. Och nu är hon morgon-ankare i det program som kommit istället: Morgonstudion.

Isola har översatts till engelska och utgetts med titeln The dying game.

Boken finns att läsa som e-bok.

Om du har konto på Legimus så finns den för direktnedladdning >>>

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok DAISY. Inläsare är Britt Ronström.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Monday, September 25, 2017