Jag lämnar ekorrhjulet

Håller vi på att stressa ihjäl oss idag? Jobba heltid, sköta hem och hushåll, skjutsa barnen på alla deras aktiviteter, utveckla oss själva. Många mår dåligt, men att inte arbeta heltid är väl en ekonomisk omöjlighet, eller?

Åsa Axelsson går in i väggen och blir sjukskriven en längre tid. Bara tanken att behöva gå tillbaks till jobbet gör så att hon känner sig totalt utmattad. Oron för ekonomin finns hela tiden närvarande. Då ger hon sig själv en utmaning som familjen också går med på. Att försöka hitta olika sätt att spara pengar på under ett års tid som motsvarar hennes lön.

I boken berättar hon om experimentet. Från de första trevande idéerna som att minska antalet glas med mjölk per dag och familjemedlem, äta gröt till lunch, använda tygkassar istället för att köpa plastpåsar när man handlar till de större besluten att hyra ut ett rum i huset och sluta amortera på huslånet.

Det är mycket igenkänning, så här lever de flesta av oss idag. Hela tiden massor att göra, orken tryter, man köper onödiga prylar och onyttig mat. Åsa Axelsson skriver lättläst, befriande vardagligt och riktigt roligt om hennes och familjens väg till ett rikare, mer välmående liv i balans. Och faktiskt också ekonomiskt stabilt.

Fler tips från Hilkka

  1. Inlandet

    By: Willows, Elin Review by: Hilkka Horsma

    Jobba, äta, sova. Bara existera, som i ett vakuum. På ytan en händelselös berättelse men mellan raderna finns det så mycket outsagt som berör. Det här är en bok som biter sig fast, bränner till.

  2. Burk-Curt

    By: Lundgren, Åke Review by: Hilkka Horsma

    Alla samhällen och städer har sina utanförmänniskor, original. Vår profil i Gällivare/Malmberget hette Vicke. I Skellefteå fanns Burk-Curt. Han var en enstöring som dag ut och dag in cyklade runt i staden och samlade burkar.

  3. Smak av norrsken - en matresa

    By: Ylipää, Björn Review by: Hilkka Horsma

    Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

  4. Pojken vid forsen

    By: Berglund, Siv Review by: Hilkka Horsma

    För den som tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i vår närmiljö här i Norrbotten finns nu Pojken vid forsen. Det är en finstämd släkthistoria om pojken Vilmo. Vi får följa Vilmo från hans födelse på 1880-talet ända fram till hans död på 1950-talet.

  5. Marken

    By: Väyrynen, David Review by: Hilkka Horsma

    Vi lever i den bästa av världar. Här på landet, i byn, i glesbygden, i norr. Marken är en varm, rak och ärlig hyllning till människorna och levnadssättet, till naturen i vår norra landsända.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Wednesday, May 8, 2019