Jakten på en mördare

Kalla fall är ett begrepp. Och det finns de som löst sådana.

Skickliga spanare

Journalisten Barkman skildrar polisens arbete under en tid när polisen blivit alltmer centraliserad och som det verkar, byråkratisk, mer upptagen med organisationsförändringar än polisarbete. Spaningsledaren Per-Åke Persson beskrivs som en erfaren polis, med skickliga medarbetare som exempelvis Monica Olhed, och att de mord de tagit på sig att utreda också blev lösta.

Tålamod och noggrannhet

Namngivningen av personer bidrar till den dokumentära prägeln även om många replikskiften som redovisas torde vara efterskapade (dock ej förhören med misstänkta). Till skillnad från amerikanska polisserier där DNA-framtagning och letande efter bevis är frågan om timmar och dagar, blir det klart när man läser denna bok att saker och ting kan ta betydligt längre tid. Tålamod och noggrannhet blir därmed dygder att värna om för att hitta de skyldiga.

Inspelat

Med boken som grund visas en TV-serie på 3 delar i Sveriges Television hösten 2020. I serien får man följa hur de löste ett antal gamla kvinnomord i Skåne, bland annat mordet på den 10-åriga flickan Helen som rövades bort 1989 på väg till en affär i Hörby., och senare samma år Jannica Ekblad, 26. Åklagaren kunde genom sparad DNA 2004 binda en man vid namn Ulf Olsson till brotten. Bevisen var så pass starka att man dömde Ulf Olsson för mord trots att han nekade. Olsson tog livet av sig på rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall 2010.

Fler tips från Kristian

 1. Nils Edén: Demokratins statsminister

  By: Oredsson, Sverker Review by: Kristian Priemel

  2021 är det hundra år sedan det första allmänna valet till den svenska riksdagens andra kammare där män och kvinnor hade lika rösträtt.

 2. Tro mig

  By: Izzard, Eddie Review by: Kristian Priemel

  Noak: Och så (kallar vi hit) två ankor. Ankorna: Vi kommer inte! Noak: Va?! Det kommer en jättelik flod med massor av vatten som dränker hela Jorden! Ankorna: Och...?

 3. Jakten på en mördare

  By: Barkman, Tobias Review by: Kristian Priemel

  Kalla fall är ett begrepp. Och det finns de som löst sådana.

 4. Mammorna

  By: Pascalidou, Alexandra Review by: Kristian Priemel

  "Det är fint att du intervjuar mammor, de är hjältar, men kom ihåg att de inget vet vad som sker på gatan."

 5. Ett år i rymden

  By: Kelly, Scott Review by: Kristian Priemel

  Karolinska sjukhuset är i skrivande stund på medaljplats i listan över världens dyraste byggnader. Men i jämförelse med vad International Space Station (ISS) kostar blir plötsligt de dyraste byggnaderna på jorden småbudgetprojekt.

 6. Karin Månsdotter

  By: Lindén, David Review by: Kristian Priemel

  Den mentalt instabile Erik XIV:s giftermål med sin frilla Karin Månsdotter markerade slutet på hans tid som Vasa-kung i Sverige.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Friday, October 30, 2020