Jan Svensson

Jan Svenssons pappas man har fått nytt jobb som polis i Luleå – i Luleå! Kan man verkligen bo där? Mysigt att läsa en bok med hög igenkänningsfaktor.

Eftersom Jans mamma jobbar mycket så passar det bäst att han och hans storasyster Klara flyttar med pappa och Niklas till Luleå. De får en helt ok lägenhet på Tunastigen. När sommarlovet är slut ska Jan börja femman i en helt ny stad, en helt ny skola, en helt ny klass. Det känns både jobbigt och spännande.

Jan (som absolut inte gillar att kallas Janne) är en alldeles vanlig snäll kille som gillar att spela fotboll och dataspel. I lägenheten intill bor klasskompisen Nicki med sin mamma. Nicki drömmer om att flytta tillbaka till London där hennes pappa fortfarande bor. Hon pratar ofta och gärna om hur kul det var att bo i London och hur coola och roliga saker hon gjorde där.

Perfekt som högläsning

I klassen går också den småtaskige Konrad. Jan känner att han måste vara på sin vakt när Konrad är i närheten och inte ge honom anledningar att retas, Konrad är nämligen ofta taskig mot de som visar sig svaga.  Nicki är livrädd att han ska få reda på hennes hemlighet – en hemlighet som känns skamlig och som svider och gör ont. Som tur är Jans rullstolsburne lärare Martin både klok och uppmärksam,  och ingriper innan saker och ting går överstyr.

Det här är i mitt tycke en riktigt bra mellanåldersbok om livet på mellanstadiet och vardagslivet som nyinflyttad och de tankar och känslor detta medför. Att Jans pappa är gift med en man är ingenting som uppmärksammas ”i onödan” eller som något märkvärdigt. Jans mamma ville ha barn, hon träffade Jans pappa som ställde upp – men de har aldrig varit ett par utan i stället delat på allt ansvar.

Boken borde fungera perfekt som högläsning (och egen läsning så klart) från årskurs fyra och uppåt. Det känns ganska befriande att slippa en massa jämmer och elände och att dessutom få läsa om en klok och trygg pedagog som sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt.

Jan Svensson kan även lånas och läsas som e-bok. Den finns också inläst på Daisy för dig med läsnedsättning.

Fler tips från Agneta

 1. Vinterkväll

  By: Laestadius, Ann-Helén Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Ann-Helén Laestadius har skrivit en mycket lyckad uppföljare till Pimpelfiske.

 2. Den jag vill vara

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Lina Stoltz kan verkligen konsten att skriva lättläst som också är mycket läsvärt.

 3. Kom öde ö rädd

  By: Svanberg, Fanny Felicia Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Fanny Felicia Svanberg går från klarhet till klarhet

 4. Hästpojkarna

  By: Ehn, Johan Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Åh, vad jag tyckte om den här romanen. Strunta i att den är klassad som ungdomsbok, bara läs den!

 5. Minns oss som nu

  By: Lönnqvist, Anna Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Mysigt och sorgligt med värme

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, October 28, 2015