Jane Austen - del 1

Första delen handlar om bokomslagens födelse.

Bild på en gammal bok med texten Jane Austen och bokomslagens födelse
 

Jane Austen är en författare som alla tycks känna till. Om du inte har läst boken så har du kanske sett filmen eller läst serien. Du vet väl att Stolthet och fördom även finns som manga?

Trots att Jane Austens texter ofta beskrivs som att de står utanför tid och rum och utspelar sig i en dåtid som är ständigt aktuell så går det inte att säga samma sak om bokomslagen till Jane Austens böcker.

Artikelserien om fem avsnitt bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, anställd vid biblioteken i Luleå.

Sentida påfund

Att designa ett bokomslag som bygger på författarens konstnärliga intentioner är omöjligt på grund av att böcker i början av 1800-talet såldes oinbundna utan pärmar. Pärmarna valdes ut av kunden eller av bokbindaren. Pärmarna kunde vara i kartong, klädda i marmorerat papper eller i mjukare tygband.

Bokomslag som gjorde reklam för sig själva med hjälp av text och bild kom inte förrän i slutet av 1800-talet när bokförlagen utvecklades.

Statussymbol

Förlagsbanden var ofta pråligt praktfulla. Påfågelupplagan av Stolthet och fördom från 1894 är prytt av en guldpräglad påfågel som sitter på ett solur. Det är troligt att påfågelupplagan lika mycket köptes för att bli sedd som för att bli läst. En statussymbol i varje viktorianskt hem.

Påfågelupplagans popularitet går att se i att påfågeln fortfarande är ett vanligt förekommande motiv på Austen-relaterade bokomslag. Stora påfåglar, små påfåglar, abstrakta påfåglar, påfåglar utritade i detalj, och så en av mina absoluta favoriter. En påfågel som ser ut som ett Rorschach-test.

Bild av en av Rorscachs bläckplumpar
Rorscach?

Rorscach är en psykologisk metod som utvecklades av den schweiziska psykiatrikern Herman Rorschach (1885 - 1922). Rorscach-testet består av 10 tavlor med nonfigurativa och symmetriska bläckplumpar. Genom att patienten berättar vad tavlan kan föreställa så kan undermedvetna tankar fångas upp. Psykologen analyserar sedan svaren enligt en bestämd ordning. Metoden, som fortfarande används, är omstridd och kritiserad.

Många typer på biblioteket

Du kan få i dig litteratur på olika sätt. Det finns många olika böcker, medietyper heter det på biblioteksspråk.

Det finns böcker med stor stil om du ser dåligt. Det finns lättlästa böcker. Det finns böcker på teckenspråk. Talböcker för dig med någon form av läsnedsättning, och har du användarkonto på Legimus hittar du även de böckerna i vår katalog.

Många av Austens böcker finns i de här medietyperna. Det bästa av allt är att det är gratis. Och du kan låna både i biblioteket och här på Bibblo.se.

Bibblo tipsar

  1. Stolthet och fördom

    By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

    När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

  2. Manga Classics: Sense and Sensibility

    By: Po, Tse Review by: Magnus Svartvall

    Den som tvivlar på att en bild säger mer än tusen ord borde bläddra i manga-versionen Jane Austens Sense and Sensibility. Visserligen är historien densamma men bildmässigt så presenteras systrarna Dashwood och de andra karaktärerna från Austens roman på ett nytt och oväntat sätt.

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, September 18, 2017