Jane Austen del 1

- påfåglar och bläckplumptest

Jane Austen är en författare som de flesta tycks känna till. Om du inte har läst boken så har du kanske sett filmen eller läst serien. Stolthet och fördom finns, tro det eller ej, till och med som manga.

Hennes texter beskrivs ofta som att de står utanför tid och rum och utspelar sig i en dåtid som är ständigt aktuell, men det går inte att säga samma sak om bokomslagen till hennes böcker.

Artikelserien om Jane Austens omslag bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, bibliotekarie på Luleå Stadsbibliotek.

Sentida påfund

Att designa ett bokomslag som bygger på Jane Austens konstnärliga intentioner är omöjligt. Detta på grund av att böcker i början av 1800-talet såldes oinbundna utan pärmar. Pärmarna valdes ut av kunden eller av bokbindaren. Pärmarna kunde vara i kartong, klädda i marmorerat papper eller i mjukare tygband.

Bokomslag som gjorde reklam för bokens innehåll med hjälp av text och bild, det fanns inte förrän i slutet av 1800-talet när bokförlagen utvecklades.

Statussymbol

Förlagsbanden var ofta pråligt praktfulla. Påfågelupplagan av Stolthet och fördom från 1894 är prytt av en guldpräglad påfågel som sitter på ett solur. Det är troligt att påfågelupplagan lika mycket köptes för att bli sedd som för att bli läst. Det blev en statussymbol i det viktorianska hemmet.

Påfågelupplagans popularitet går att se i att påfågeln fortfarande är ett vanligt förekommande motiv på Austen-relaterade bokomslag. Stora påfåglar, små påfåglar, abstrakta påfåglar, påfåglar utritade i detalj och så en av mina absoluta favoriter: en påfågel som ser ut som ett Rorschach-test.

Rorscach?

Rorscach är en psykologisk metod som utvecklades av den schweiziska psykiatrikern Herman Rorschach (1885 - 1922). Rorscach-testet består av 10 tavlor med nonfigurativa och symmetriska bläckplumpar. Genom att patienten berättar vad hen tycker att tavlan kan föreställa, så kan undermedvetna tankar fångas upp. Psykologen analyserar sedan svaren enligt en bestämd ordning. Metoden som fortfarande används är omstridd och kritiserad.

Magnus tipsar!

 1. Manga Classics: Sense and Sensibility

  By: Po, Tse Review by: Magnus Svartvall

  Den som tvivlar på att en bild säger mer än tusen ord borde bläddra i manga-versionen Jane Austens Sense and Sensibility. Visserligen är historien densamma men bildmässigt så presenteras systrarna Dashwood och de andra karaktärerna från Austens roman på ett nytt och oväntat sätt.

 2. Stolthet och fördom

  By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

Stolhet & fördom på flera sätt

 1. Stolthet & fördom

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 2. A guinea pig Pride & prejudice

  Subtitle: a novel in three volumes
  By: Goodwin, Alex
  Language:
  English
  Published: 2015
  Classification: 823.92
  Available as: Book
 3. Pride & prejudice

  Subtitle: Stolthet och fördom
  Language:
  English Swedish Multiple languages
  Published: 2006
  Classification: He.025/VC
  Available as: DVD
 4. Stolthet & fördom

  Subtitle: en pekbok om siffror
  By: Adams, Jennifer
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

Upptäck de andra delarna i artikelserien

 1. Jane Austen del 2

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - den ikoniska Austenkvinnan

 2. Jane Austen del 4

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - hur många Emma finns det i världen?

 3. Jane Austen del 1

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - påfåglar och bläckplumptest