Jane Austen del 2

- den ikoniska Austenkvinnan

Jane Austen är en författare som de flesta tycks känna till. Om du inte har läst boken så har du kanske sett filmen eller läst serien. Stolthet och fördom finns, tro det eller ej, till och med som manga.

Hennes texter beskrivs ofta som att de står utanför tid och rum och utspelar sig i en dåtid som är ständigt aktuell, men det går inte att säga samma sak om bokomslagen till hennes böcker.

Artikelserien om Jane Austens omslag bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, bibliotekarie på Luleå Stadsbibliotek.

Pocketupplagor

Vi är många som räknar Jane Austen som en förfinad författare som skrev romaner präglade av elegans och kvickhet. Men när det gäller omslagen samspelar inte alltid innehållet med framsidans illustration. Efter andra världskriget började en stor mängd av hennes titlar ges ut som pocketböcker i Europa och Amerika.  Austens status som författare av kärleksromaner understöds då av mer moderna motiv.

Detta är tydligt exempelvis på en utgåva av Stolthet och fördom. Omslaget visar en närbild av en kvinnohand just i det ögonblick som en ring är på väg att träs på hennes finger. Bildens asymmetriska kontur och det faktum att handen tycks sticka ut från en minkpäls ger bilden en 1950-tals känsla.

Ikon och osynliggjord

När det visade sig att pocketutgåvorna av Jane Austens romaner sålde bra, ökade också intresset för att hennes romaner skulle vara lätt att identifiera. På ett typiskt omslag befinner sig ofta en kvinna och en man i en herrgårdsliknande miljö. Både mannen och kvinnan är klädda i tidsenliga kläder.

Kvinnan står i fokus och blickar ut från bilden. Hennes hår är uppsatt men en eller två lockar har lossnat från håruppsättningen. Hon bär en empireklänning  med  hög midja. Midjan markeras av ett sidenband som är knutet i en rosett och med bandändarna löst hängande.

Austenkvinnan är en så pass igenkännlig ikon att vi som betraktare egentligen inte ser henne. Även om hennes sätt att klä sig bygger på historisk grund, så har tolkningen av den skiftat i högsta grad genom tiderna.

Magnus tipsar

Övertalning

By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

 1. Stolthet och fördom

  By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

  När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

Austenkvinnor i urval

 1. Love and friendship

  Subtitle: and other writings
  By: Austen, Jane
  Language:
  English
  Published: 2009
  Classification: He.016
  Available as: Book
 2. Lady Susan

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Available as: Audio book digital
 3. Ylpeys ja ennakkoluulo

  By: Austen, Jane
  Language:
  Finnish
  Published: 1985
  Classification: Hubee.01
  Available as: Book

Upptäck de andra delarna i artikelserien

 1. Jane Austen del 2

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - den ikoniska Austenkvinnan

 2. Jane Austen del 4

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - hur många Emma finns det i världen?

 3. Jane Austen del 1

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - påfåglar och bläckplumptest

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, September 13, 2021