Jane Austen - del 2

I andra delen undersöks den ikoniska Austen-kvinnan genom att studera bokomslagen.

Jane Austen och den ikoniska Austen-kvinnan, en artikelserie på Bibblo.se
 

Trots att Jane Austens texter ofta beskrivs som att de står utanför tid och rum och utspelar sig i en dåtid som är ständigt aktuell så går det inte att säga samma sak om bokomslagen till författarens böcker.

Pocketupplagor

Bokomslag Stolthet och fördom - ikonisk bild av kvinnan
Associationerna till Jane Austen som en förfinad författare, som skriver romaner präglade av elegans och kvickhet, saknas nästan helt i den stora mängd av pocketböcker som började ges ut i Europa och Amerika efter andra världskriget.

Jane Austens status som författare av kärleksromaner understöds av allmänna motiv, vilket är tydligt på en utgåva av Stolthet och fördom. Omslaget visar en närbild av en kvinnohand just i det ögonblick som en ring är på väg att träs på hennes finger.

Bildens asymmetriska kontur och det faktum att handen tycks sticka ut från en minkpäls ger bilden en 1950-tals känsla.

Ikon och osynliggjord

När det visade sig att pocketutgåvorna av Jane Austens romaner sålde bra ökade också intresset för att hennes romaner skulle vara lätt att identifiera.

På ett typiskt omslag befinner sig ofta en kvinna och en man i en herrgårdsliknande miljö. Både mannen och kvinnan är klädda i tidsenliga kläder.

Kvinnan står i fokus, centralt, och blickar ut från bilden. Kvinna har ofta håret uppsatt med en eller två lockar som har lossnat. Hon har en empireklänning  med  hög midja. Midjan markeras av ett sidenband som är knytet i en rosett och med band-ändarna löst hängande.

Austenkvinnan är en så pass igenkännlig ikon att vi som betraktare egentligen inte ser henne. Även om hennes sätt att klä sig bygger på historisk grund har tolkningen av den skiftat i högsta grad genom tiderna.

Olika typer på biblioteket

Det finns olika sorters litteratur hos oss. Det finns lättlästa böcker, böcker att lyssna på och på olika språk. Du kan också låna filmer på ditt bibliotek.

Här har vi listat några titlar på temat den ikoniska Jane Austen-kvinnan. Om du klickar på pilen bredvid ordet Reservera så ser du vilka olika typer det finns att låna.

 1. Övertalning

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Hcee.01/LC
  Available as: Audio book CD
 2. Förnuft & känsla

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2007
  Classification: Hcee.01/LC
  Available as: Audio book CD
 3. Lady Susan

  By: Austen, Jane
  Language:
  English
  Published: 2016
  Classification: He.01
  Available as: Book
 4. Emma

  Language:
  English Swedish Danish Finnish Norwegian
  Published: 2007
  Classification: He.025/VC
  Available as: DVD
 5. Övertalning

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Hcee.01/LC
  Available as: Audio book CD
 6. Stolthet & fördom

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Hcee.01/DR
  Available as: E-book

Övertalning

By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

Stolthet och fördom

By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

 

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, September 25, 2017