Jane Austen del 3

- skräck med glimten i ögat.

Jane Austen är en författare som de flesta tycks känna till. Om du inte har läst boken så har du kanske sett filmen eller läst serien. Stolthet och fördom finns, tro det eller ej, till och med som manga.

Hennes texter beskrivs ofta som att de står utanför tid och rum och utspelar sig i en dåtid som är ständigt aktuell, men det går inte att säga samma sak om bokomslagen till hennes böcker.

Artikelserien om Jane Austens bokomslag bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, bibliotekarie på Luleå Stadsbibliotek.

Murriga källarvalv

Upplagorna av Northanger Abbey är designade för att framstå som gotiska skräckromaner. Där står omslagens dystra källarvalv i murriga färger i skarp kontrast mot de lätta herrgårdsmiljöerna i de andra romanerna. Även om det fortfarande är en man och kvinna på omslagen, så är det tydligt att mannen utgör någon form av hot mot kvinnan. 

Trots att omslagen i sig själva är övertygande så finns det stora problem med att marknadsföra Northanger Abbey som en gotisk skräckroman. Redan från första sidan är det ju uppenbart att det rör sig om en parodi på just den genren.

Väntande kvinnor

Penguins pocketsatsning visar istället att det är möjligt att låta Jane Austens texter stå för sig själva och att det är onödigt att försöka tvinga in romanen i en genre. En känsla av äkthet uppnås genom att bokomslagen pryds av 1800-talsporträtt.

En majoritet av porträtten föreställer kvinnor. Interaktionen mellan kvinnor och män är i stort sett obefintlig och har istället ersatts av enskilda individer eller av en samkönad samvaro. I stället för att koncentrera sig på slutet av historien (som på omslagen till pocketböckerna från 1950-talet), tycks pocketböckerna från Penguin istället koncentrera sig på början av historierna och visar kvinnor som väntar.

Magnus tipsar

Northanger Abbey

By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

En sak är säker. Det är inte nyttigt att läsa. Inte om man får tro Jane Austen. Men läsningen kan ha vissa positiva bi-effekter. Som att man blir gift.

 1. Northanger Abbey

  By: Austen, Jane
  Language:
  English
  Published: 2014
  Classification: He.01/DR
  Available as: E-book
 2. Northanger Abbey

  By: Austen, Jane
  Language:
  Finnish
  Published: 1953
  Classification: Hubee.01
  Available as: Book
 3. Northanger Abbey

  Language:
  English Swedish Norwegian Danish Finnish Icelandic
  Published: 2008
  Classification: He.025/VC
  Available as: DVD

Upptäck de andra delarna i artikelserien

 1. Jane Austen del 1

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - påfåglar och bläckplumptest

 2. Jane Austen del 2

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - den ikoniska Austenkvinnan

 3. Jane Austen del 4

  Article Written by: Magnus Svartvall

  - hur många Emma finns det i världen?

 

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, September 13, 2021