Jane Austen - del 5

Den femte och avslutande delen handlar om Jane Austen-fans. Den här artikelserien bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, biblioteken i Luleå.

Janeiter på allvar

Det spelar ingen roll om du kallar dem för Austeniter, Janeiter, Janeiacs eller kanske till och med Darcyholics. De är alla Jane Austen-fans och är besatta av allt som går att relatera till författaren.

Eller kanske snarare allt som kan relatera till Jane. För en sann Janeite skulle aldrig drömma om att referera till sin favoritförfattare med hennes efternamn.

En av de äldsta fankulturerna

Janeiterna är en av världens äldsta litterära fankulturer och har sina rötter i 1870-talets Storbritannien. Janeite var från början en nedsättande term som användes av den litterära eliten om de fans som inte ansågs vara nog bildade.

Bokomslag från novellen The Janeites av Rudyard Kipling
Fram till 1930-talet anspelade termen Janietes i först hand på män. Vilket är tydligt i Rudyard Kiplings novell The Janeites (1924). Novellen utspelar sig i en skyttegrav under första världskriget där en grupp med soldater flyr krigets fasor genom att diskutera Jane Austens romaner.

Under 1930-talet började termen Janeite användas för att på ett nedsättande sätt beskriva kvinnliga fans, vilket troligtvis också innefattade de män som uppskattade Jane Austen. I den samtida litterära debatten hävdades att de män som uppskattade Jane Austen var så förkvinnliga att de inte var några män alls.

Jane Austen som actionfigur

När internet blev tillgänglig för allmänheten på 1990-talet fick Janeiterna tillgång till det offentliga rummet. Med hjälp av bloggar och web-communities som the Republic of Pemberley kunde fansen diskutera allt som var relaterat till Jane Austen och hennes litterära verk.

En av effekterna av Janeiternas ökade närvaro i det offentliga rummet är att de har lyckats erövra termen Janeite. Istället för att vara ett nedsättande epitet som klistrats på andra så har Janeite blivit något som en individ själv väljer att kalla sig för. Och när hon gör det så gör hon det med stolthet. Eller som många Darcyholics skriver på sina hemsidor: "Om detta är ett beroende så vill jag att det aldrig skall ta slut".

Vid sidan om att läsa Jane Austens romaner och se filmatiseringar av dem har många Janeiter ett behov av att fysiskt manifestera sin beundran. Det finns nästintill ett oändligt utbud av Jane Austen-relaterade prylar att köpa. Vid sidan om muggar och bokpåsar går det bland annat att köpa duschdraperier, kakformar, sällskaps-spel, plåster och tandkräm. Det finns till och med en Jane Austen-actionfigur.

Stick & läs

Många Janieter tycker om att handarbeta och Jan Austen knits är troligtvis en av de mest litterära sticktidningarna i världen. Sida vid sida med stickbeskrivningar av schalar och fingerlösa vantar finns reportage om Jane Austen och hennes romaner. Vid sidan om de Janeiter som nöjer sig med uppdaterade versioner av kläder från Jane Austens tid, Regency-eran 1811 – 1820, finns det även Janeiter som eftersträvar så stor autenticitet som möjligt. De nöjer sig inte bara med att sy sina egna kläder, de skapar ofta sina egna mönster utifrån historiska förlagor.

De Jane Austen-inspirerade dräkterna kan komma till användning för någon av de Regency-baler som anordnas över hela världen. Klädkoden är mycket strikt. Den som inte äger några Regency-kläder måste hyra en dräkt. För att delta i en bal räcker det inte med att kunna de olika danserna, en deltagare måste också kunna bete sig och konversera utifrån den social kod som rådde i Jane Austens böcker.

Knyck med solfjädern

Även om förhållandet mellan män och kvinnor i Jane Austens böcker kan framstå som hopplöst föråldrat så är det inte utan sina fördelar. I en intervju uppger en Janeite att Regency-balerna är de enda offentliga festerna som hon tycke om att gå på eftersom de präglas av en nolltolerans motsexuella kränkningar.

Den individuella integriteten är ett centralt drag för de flesta Janeiter. Det enklaste sättet att göra sig ovän med en Janeite är att ställa frågor som ”Du vet att det inte är 1800-tal på riktigt, va?”. En Janeite är i högsta grad medveten om vad hon håller på med. Hon vet att det finns andra författare än Jane Austen och att det finns fördelar med en sjukvård som inte baseras på blodiglar och åderlåtning. Hon kan till och med acceptera att det finns individer som inte har insett vad livet går ut på.

Men hon är naturligtvis för finkänslig för att påpeka våra fel. En irriterad knyck med solfjädern får räcka.

Jane Austen mycket nära dig

Du kan få i dig litteratur på olika sätt. Det finns många olika böcker, medietyper heter det på biblioteksspråk.

Det finns böcker med stor stil om du ser dåligt. Det finns lättlästa böcker. Det finns böcker på teckenspråk. Talböcker för dig med någon form av läsnedsättning, och har du användarkonto på Legimus hittar du även de böckerna i vår katalog.

Och visst vet du att du kan låna film på biblioteket? Naturligtvis har vi valt att visa en Jane Austen-film från vår katalog här nedan: The Jane Austen book club.

 1. Brev

  By: Austen, Jane
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Gz Austen, Jane
  Available as: Book
 2. Jane Austen

  Subtitle: en levnadsteckning
  By: Austen-Leigh, James Edward
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: Gz Austen, Jane
  Available as: Book
 3. Jane Austen-klubben

  By: Fowler, Karen Joy
  Language:
  Swedish
  Published: 2006
  Classification: Hcee.01/TC
  Available as: DAISY
 4. The Jane Austen book club

  Language:
  English Swedish Norwegian Danish Finnish Italian
  Published: 2008
  Classification: He.025/VC
  Available as: DVD

Läs de andra delarna i serien

 1. Jane Austen - del 1

  Article Written by: Magnus Svartvall

  Första delen handlar om bokomslagens födelse.

 2. Jane Austen - del 2

  Article Written by: Magnus Svartvall

  I andra delen undersöks den ikoniska Austen-kvinnan genom att studera bokomslagen.

 3. Jane Austen - del 3

  Article Written by: Magnus Svartvall

  Här handlar det om romanen Northanger Abbey och hur den såldes som en gotisk skräckroman. Och hur fel det kan bli.

 4. Jane Austen - del 4

  Article Written by: Magnus Svartvall

  Följ vår serie om Jane Austin och omslagsbilder. Del 4 handlar om motsägelsefulla tolkningar av en och samma karaktär.

 5. Jane Austen - del 5

  Article Written by: Magnus Svartvall

  Den femte och avslutande delen handlar om Jane Austen-fans. Den här artikelserien bygger på en föreläsning av Magnus Svartvall, biblioteken i Luleå.

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, September 11, 2017