Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr

Norrbottningar och övriga intresserade av krigshistoria - läs den här boken! Om befästningarna, fasta artilleriet, de svenska planerna och det tänkta sovjetryska anfallet.

Boken Kalixlinjen känns som någonting många gått och väntat på! Den går igenom alla befästningar i Norrbotten – både de som funnits och de som finns kvar. Bildmaterialet är rikligt och intressant. I slutet får vi ta del av förklaringar och begrepp som förekommer i texten och där finns också källor och litteratur som kan locka till vidare läsning. I den löpande texten förekommer också noter som kan skapa ett vidare intresse för att fördjupa sig mer i norrbottnisk krigshistoria.
Bokens hela titel är Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr. Befästningarna, fasta artilleriet, de svenska planerna och det tänkta sovjetryska anfallet.

Jag, som egentligen inte alls är intresserad av krigshistoria, hade stor behållning av Sten Ekmans välarbetade bok om många av de platser jag sett med egna ögon runt omkring Morjärv. En stor skylt med orden ”MILITÄRT SKYDDSOMRÅDE – TILLTRÄDE FÖRBJUDET FÖR UTLÄNNINGAR” gav mig kalla kårar utan att jag riktigt visste varför. I skogen vid det numera nerlagda ullspinneriet i Morjärv kan man se en övervuxen formation som ser ut som en limpa. Utifrån beskrivningen i Ekmans bok är det nog ett skyddsrum, kallat till exempel Sk10 – siffran var beroende på hur många man som rymdes där.

Nu när det jäser i Ukraina och Putin verkar vara på stridshumör så kanske vi inte skulle ha haft så bråttom att montera ner våra skyddsmurar mot den lede fi…

För övrigt så hamnade min pappa (som kom från Falkenberg) i Morjärv under beredskapsåren – en vistelse som för alltid fick honom att älska Norrbotten, så när han senare träffade Berit från Räktjärv (utanför Morjärv) i Göteborg, såg han sin chans att få komma tillbaka!! Å vad jag önskar att han varit i livet så att jag kunnat ge honom denna bok!

Utgiven av Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks förlag och Sten Ekman, 2013.

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Wednesday, June 10, 2015