Kanada

”Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.” Så inleder Richard Ford sin senaste roman. En fascinerande berättelse som håller en fången från första till sista sidan.

Det är en mycket gripande berättelse om en familjs dramatiska öde.  Trots att man från första stund vet vad som ska hända är boken spännande rakt genom

Kanada utspelar sig i ett litet samhälle, Great Falls, i norra USA på 1960-talet. Boken handlar om Dell Parsons, hans tvillingsyster Berner och deras föräldrar. Dell är 15 år när berättelsen tar sin början. Familjen har tidigare flyttat från plats eftersom Dells far tjänstgjort i Amerikas flygvapen. Nu har han bestämt sig för att mucak och skaffa sig ett annat jobb. Det visar sig inte så lätt att försörja familjen sedan fadern slutat i armén. Han försätter sig i en ekonomisk knipa genom olagliga affärer vilket leder till beslutet om det ödesdigra bankrån som nämns i bokens inledning.

Ford har ett ovanligt berättargrepp där han gång på gång aviserar vad som kommer att hända. Spänningen ligger i att få veta vad som leder fram till de händelser han förvarnat oss om. Språket flyter lätt och självklart, man är i händerna på en stor författare. Boken handlar de val vi gör i livet, om hur vi  förhåller oss till de situationer vi hamnar i och om gränser som passeras då det inte finns någon väg tillbaka.

Översättare Nille Lindgren

Brombergs förlag, 2013

Audience:

Tags:

Review by: Ulla-Greta Johansson Monday, October 27, 2014