Karantändagboken

En serietecknares försök att hålla i, hålla ut och hålla avstånd under 2020.

Elin Lucassi har i den här boken dokumenterat sin vardag under 42 veckor av pandemin.  Vi får följa henne från utbrottets start i mars 2020, när alla som kunde uppmanades att jobba hemifrån, fram till nyårsafton 2020. Hur det blir vardag i alla fall trots det stora som händer i världen. 

Vi får se författaren och hennes liv med man och två tonårsbarn. Hemmajobb och saknaden efter kramar och socialt umgänge när allt ställs in. Hur små saker, som att träffas utomhus och fika blir något stort. Men även svårt när man inte kan krama sin mamma.  

Rädsla för andra

I början fanns det mycket energi för saker som att rensa hemma, att städa, nya hobbys och att promenera. Men sen blev det svårt att sova. Misstänksamhet och nästan rädsla för andra människor när man måste ut på ärenden. Hela tiden små besvikelser när saker ställs in och ofta med kort varsel.

Det är jobbigt när andningshål försvinner och världen blir mindre. Ett exempel är när badhuset stängs och författaren inte längre kan gå och simma. Från nyhetens behag till depp. Kommer detta någonsin vara över. Speciellt ett citat har fastnat hos mig: “En deppig kan inte lyfta en deppig vilket gör det svårt att vara en god vän i en pandemi.” 

Från karantän till världens händelser

Insprängt mellan det som händer hos Elin Lucassi finns väldens händelser insprängda med allt från Trumps galenskaper, mordet på George Floyd och palmeutredningens slutgiltiga avslut. 

Elin Lucassi delar med sig av sitt år och påminner om saker som hände förra året. Men det är inte bara svart utan det finns även vanliga gråa vardagar och skratt som lättar upp 

Även om 2020 kan ses som ett skitår ser det förhoppningsvis ljusare ut framöver. 

Fler tips från Julia

 1. Actress

  By: Enright, Anne Review by: Julia Åhl Kunto

  Why did her mother go mad?

 2. Den som lever stilla

  By: Skov, Leonora Christina Review by: Julia Åhl Kunto

  En stark skildring om saknad och sökande efter moderskärlek.

 3. An American Marriage

  By: Jones, Tayari Review by: Julia Åhl Kunto

  A compassionate story of love and loss.

 4. Eligible

  By: Sittenfeld, Curtis Review by: Julia Åhl Kunto

  “My dear”, said Mr Bennet, “if a sock puppet with a trust fund and a Harvard medical degree moved here, you’d think he was meant to marry one of our girls.”

 5. In Five Years

  By: Serle, Rebecca Review by: Julia Åhl Kunto

  A great love story with a twist

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Julia Åhl Kunto Friday, May 14, 2021