Karin Månsdotter

Den mentalt instabile Erik XIV:s giftermål med sin frilla Karin Månsdotter markerade slutet på hans tid som Vasa-kung i Sverige.

Karin Månsdotter (1550-1612) är värdshuspigan som blev kunglig älskarinna vid 15 års ålder, och svensk drottning vid 18. Mitt i blodiga maktintriger och mental ohälsa fick hon spela en medlande och lugnande roll när det gällde maken Erik XIV humör och sinnesstämning. Det även sedan han blev avsatt av den yngre brodern Johan III, så länge de fick vara tillsammans i husarresten.

Särbos

Efter en tid särades de på och av deras gemensamma barn fick flickan följa med till Finland, medan pojken (en tronföljare som kunde bli ett hot) skickades till Polen. Efter att Erik XIV blivit förgiftad med ärtsoppa förlänades Karin Månsdotter en kungsgård vars inkomster hon kunde bygga ett gott liv på.

Överlevare

Drottningens revansch ger bilden av en kvinna som inte bara var ett offer för omständigheterna. Hon blev sent om sider accepterad av den ståndshögfärdiga blå-adeln, till och med av Sture-släkten fastän hennes före detta make personligen mördat en av dem, och såg till att mörda ytterligare två. Boken skildrar en ovanlig klassresa där en av följderna blev att Karin Månsdotters dotter blev ingift i adelssläkten Tott.

Fler tips om människoöden

 1. Tro mig

  By: Izzard, Eddie Review by: Kristian Priemel

  Noak: Och så (kallar vi hit) två ankor. Ankorna: Vi kommer inte! Noak: Va?! Det kommer en jättelik flod med massor av vatten som dränker hela Jorden! Ankorna: Och...?

 2. Jakten på en mördare

  By: Barkman, Tobias Review by: Kristian Priemel

  Kalla fall är ett begrepp. Och det finns de som löst sådana.

 3. Ett år i rymden

  By: Kelly, Scott Review by: Kristian Priemel

  Karolinska sjukhuset är i skrivande stund på medaljplats i listan över världens dyraste byggnader. Men i jämförelse med vad International Space Station (ISS) kostar blir plötsligt de dyraste byggnaderna på jorden småbudgetprojekt.

 4. Karin Månsdotter

  By: Lindén, David Review by: Kristian Priemel

  Den mentalt instabile Erik XIV:s giftermål med sin frilla Karin Månsdotter markerade slutet på hans tid som Vasa-kung i Sverige.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Wednesday, September 30, 2020