Kautokeino, en blodig kniv

Utvald bok i bibliotekens läsäventyr Norrbotten läser 2015. Författaren fick Svenska deckarakademins debutantpris 2012, och det är en välförtjänt utmärkelse. Det är ingen förenklad kriminalhistoria som utspelar sig i den norska finnmarkens nejder.

Pusslet finns där, men också de osynliga sociala band som styr berättelsen mellan egennytta, släktens nytta och hur samhällets institutioner genomsyras och påverkas av de inblandade personernas handlingar.

Juristen Anna Magnussons kusin är anklagad för våldtäkt. Hennes mormor ringer och ber henne att komma för att hjälpa till med hans försvar. Hon åker iväg från södra Sverige och ett otillfredsställande parförhållande, och kommer till den ort i norra Norge hon bara besökt under somrarna med sin mamma som flyttat därifrån i unga år - från sin samesläkt och sina renar – Kautokeino.

Ju mer Anna Magnusson får veta om sin egen släkt och enskilda personer, desto närmare kommer hon också sanningen om varför mamman flyttade från Kautokeino. Mammans förflutna uppdagas, och på vilket sätt den påverkar nutiden kommer fram. Anna Magnusson väljer att inte agera som sin familjs försvarsadvokat, utan försöker ta reda på vad som faktiskt har hänt och agera utifrån det. Men naturligtvis är det inte så enkelt som det låter, för sanning, rätt och rättvisa är inga absoluta begrepp. Det beror på vem som ser, tolkar och återberättar vad som hänt, vilka känslor och lojaliteter som råder. Historien skruvas upp ett snäpp när folk börjar dö, och hon själv råkar ut för mordförsök.

Kautokeino, en blodig kniv blev 2015 års Norrbotten läser-bok eftersom den är spännande, utspelar sig i Sápmi och den borde också tilltala personer som inte läser så mycket, med inriktning på manliga läsare. Barn som ser sina föräldrar läsa i hemmet, som har böcker hemma får förebilder. Många sociala undersökningar har gjorts och de berättar att läsande hem, skapar läsande barn, som fortsätter att läsa i vuxen ålder och blir därmed förebilder för sina barn.

Tanken med Norrbotten läser är att skapa en delad läsupplevelse i och med att många läser samma bok. Och till hösten 2015 är det tänkt att det ska finnas möjlighet att träffa författaren Lars Petterson själv på ett kommunbibliotek nära dig. Så passa på och läs: Kautokeino, en blodig kniv.

Den finns som e-bok och e-ljudbok, uppläsare: Lars T. Johansson. För dig med läsnedsättning finns den som talbok Daisy.

Om du vill kan du följa läsäventyret Norrbotten läser på Facebook-sidan >>> Det är en öppen Facebook-grupp så du behöver inte ha eget konto. Här finns även information på teckenspråk.

Ordfront 2012

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristian Priemel den 24 september 2015