Kerstin Bergström

Under sommaren presenterar redaktionen norrbottniska författarskap, alla på olika sätt värda att uppmärksammas och lyftas.

Kerstin Bergström Fotograf Gisela Granberg
Kerstin Bergström finns på Norrbottensförfattare.se tillsammans med 112 andra intressanta författare.

Kerstin Bergström föddes och växte upp - och "formades", som hon själv brukade säga - i Luleå. När hon var 21 år flyttade hon till Uppsala och utbildade sig till lärare i svenska och engelska. Efter många år i Uppsala blev bostadsorterna Boliden, Kiruna, där hon bodde i 25 år, och slutligen Seskarö utanför Haparanda dit hon flyttade våren 2000.


Författarskapet 

Kerstin Bergström skrev såväl prosa som lyrik. Hon gjorde sin debut 1976 med prosaberättelsen Parkeringsplatsen. Den handlar om hennes barndom och uppväxt, om mammans alkoholism och hur den påverkade hennes uppväxt och liv. Moderns alkoholism är också temat i de två följande romanerna, Rollen och Resan.
Totalt gav hon ut 18 titlar innan hon avled år 2014. En av dessa var Boken om Henne (1988)  som lockade Lars Ulvenstam att göra ett program om Kerstin Bergström i sin tv-serie Nyfiken på.
– Det var en märklig känsla. På en halvtimme blev jag mer känd än jag dittills varit trots att jag då hade gett ut åtta böcker,  var hennes kommentar till den uppmärksamhet som programmet rönte.

Slutord, som publicerades i februari 2014, blev Kerstin Bergströms sista bok. I en stor recension i Västerbottens-Kuriren (2014-02-22) ser Erik Jonsson den som en nyckel till hela hennes författarskap. "Här avhandlas alla bostadsorter - Luleå, Kiruna, Boliden och Seskarö. Varje flytt har varit uppslitande, och de nya omgivningarna har tvingat fram nya perspektiv hos författaren. I slutändan är hon dock en typisk norrländsk författare, en outsider av nomadisk och undflyende karaktär. Det personliga ges utrymme i böckerna, ingen annan stans. Därför är detta också en bok som besvarar frågor. En nyckel till hela författarskapet. Mycket i Slutord handlar om smärtan och döden, men alltid framskrivet mot en fond av liv.".

Textutdrag ur Slutord >>>


När du trycker på pilen i rutan Reservera ser du om boken även finns som e-bok, lättläst, talbok/DAISY, stor stil eller ljudbok.


 

Taggar:

Skrivet av: Maria Öman den 10 augusti 2015