Kiruna bokfestival 16-18 oktober 2018

Ett samarrangemang av Kiruna Bokhandel och Kiruna Stadsbibliotek

Agneta Sjödin
Fatima Bremmer
Jonas Hassen Khemiri
Håkan Nesser
Patrik Sjöberg
Stina Wollter

Årets författare och talare

Agneta Sjödin är kanske för många mest känd som programledare för flertalet tv-program. Vi välkomnar dock henne som författaren Agneta Sjödin med en rad hyllade romaner och faktaböcker bakom sig, bland annat bästsäljande En kvinnas resa och Ett ljus i mörkret.

Nu är hon aktuell med romanen Drömdagboken om programledaren Helena som står vid ett vägskäl i livet. Det är en humoristisk och hoppfull berättelse om att vara kvinna mitt i livet.

Fatima Bremmer har låtit oss lära känna Sveriges modigaste journalist, Ester Blenda Nordström, och det är vi tacksamma för! I den Augustprisbelönade boken Ett jävla solsken berättas historien om en ung kvinna som hela tiden gick sin egen väg i en tid som inte var mogen för henne, om hennes wallraffande som bland annat ledde till böckerna Kåtornas folk och En piga bland pigor. Fatima Bremmer är journalist och har även gett ut boken De sista tanterna: från husmor till modeikon. Fatima Bremmer samtalar med Curt Persson på Kiruna Bokfestivals scen och på så sätt låter vi Hjalmar Lundbohm och Ester Blenda Nordström, som kände varandra mycket väl, mötas ännu en gång.

Curt Persson har i dagarna släppt boken Hjalmar Lundbohm – Ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat, den populärvetenskapliga versionen av doktorsavhandlingen om Lundbohm.

Forskaren, författaren och föreläsaren Curt Persson har även skrivit På disponentens tid, om Lundbohms syn på samer och tornedalingar samt förstudien Då var jag som en fånge, om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet.

Patrik Sjöberg är den svenska idrottens rockstjärna. Ingen svensk har hoppat lika högt som Patrik Sjöberg, 2.42. Men lika högt som han har hoppat, lika svårt har han haft för att prata om de problem han har och har haft. Nu har Patrik hittat ett sätt att av- dramatisera ”det här med att gå till en psykolog” och det handlar boken Hur svaghet kan bli styrka om.

Partik Sjöberg samtalar med förläggare Jonas Axelson.

Jonas Hassen Khemiris debutroman Ett öga rött blev 2004 års bäst säljande roman. Sedan dess har han förutom tre romaner skrivit noveller och pjäser som alla blivit hyllade och uppmärksammade.

Khemiris ord berör, omkullkastar och ifrågasätter. Hans roman Allt jag inte minns belönades med Augustpriset 2015 och med senaste romanen Pappaklausulen anses Khemiri ha överträffat sig själv.

Jonas Hassen Khemiri med samtal med Tora Lindberg.

Stina Wollter är konstnären, radioprogramledaren, sångerskan som nu släppt sin första bok Kring denna kropp. I boken berättar hon med personlig röst om möten och händelser som påverkat henne, om omöjliga kroppsideal och behovet av trygga rum.

I skrivande stund har Stina Wollters Instagram- konto 154000 följare och många vittnar om Wollters betydande roll i den kroppspositiva rörelsen.

Stina Wollter i samtal med Tora Lindberg.

Om festivalen

2013 bestämde sig Kiruna Stadsbibliotek och Kiruna Bokhandel för att göra en bokfestival tillsammans, med syfte att öka läslusten och intresset för böcker och litteratur.

Förutom de öppna författarmötena ordnas också författarbesök för gymnasieskolan och sagostunder för de yngsta medborgarna. 

Festivalen hålls i Kiruna Folkets Hus.

Mer information hittar du på www.kirunabokfestival.se

Bokmässan

Kiruna bokmässa 13 oktober, är uppstarten till Kiruna Bokfestival! En Bokfest med "boksurr" - spännande möten mellan läsare och författare!

#kirunabokfestival
Festivalhemsida.
Hela programmet och mer info.

Tags:

Written by: Daniel Gunnestam Friday, October 12, 2018