Kleptomania

Boken Kleptomania ser inte mycket ut för världen med sina mjuka pärmar och gråmurriga utsida, men det är spännande från första sidan till sista. Berättelsen utspelar sig i ett alternativt Sverige.

Det mesta är sig likt. Det som skiljer sig från vår verklighet är att långdistansresor inte sker med flygplan utan med luftskepp, ungefär som zeppelinare som fanns i början av 1900-talet. Luftskeppsimperiet ägs av Linus Kaiser. Han har monopol på verksamheten och är rik som ett troll. Apropå troll, de existerar liksom många andra varelser från vår nordiska folktro.

Linus Kaisers liv har varit en fantastisk framgångssaga, men nu börjar hindren dyka upp ett efter ett. Han har under flera år varit allvarligt sjuk. Läkarna har kommit till vägs ände, det finns inget mer de kan göra. När han nu befinner sig med ena foten i graven har skattemyndigheterna påbörjat en granskning av hans imperium. Det råder oklarheter, rent av misstankar, kring hur han fick ihop sitt startkapital när företaget bildades.

Och så var det ju den förfärliga tågolyckan han var med om för många år sedan. Det var den värsta tågolyckan som skett i Sverige någonsin. Linus Kaiser var den enda på hela tåget som överlevde. Man trodde först att alla omkommit i kraschen som officiellt orsakades av ett bergsskred. Veckor efter tågolyckan i norrlandsskogarna dök helt plötsligt Linus upp, flera mil från själva olycksplatsen. Han var i ett bedrövligt skick, nedgången, sargad och hallucinerande. En tid efter att Linus tillfrisknat började allt helt plötsligt gå hans väg och luftskeppsimperiet var ett faktum.

Kristina Hård skriver lättläst och suggestivt om en verklighet som liknar vår, men inte riktigt och hon gör det trovärdigt.

Kleptomania är första delen i serien Arvet efter Kaiser och den slutar med en formidabel cliff-hanger som bara måste ha en fortsättning. Fort.

Styxx Fantasy, 2014

Boken finns också att läsa som e-bok. För dig med läsnedsättning finns boken som talbok, inläsare Christer Modin. Information om läsnedsättning och vem som får låna >>>

 

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, October 30, 2015