Knäböj - om kvinnor och styrketräning

En idéhistorisk pärla om kvinnor som lyft och som lyfter tungt.

Det ges ut mycket få böcker om styrketräning ur ett kulturellt och historiskt perspektiv. Sara Martinsson skriver fram ett stycke kvinnohistoria när hon redogör för hur stora starka kvinnor levt och porträtterats genom åren. Dessutom är de filosofiska frågor Martinsson ställer så spännande! Hur är det att leva som kvinna? Vilken tillgång har vi till våra kroppar? Var går gränserna för vad vi kan göra? Och kanske framförallt: Vad kan vi göra för att utmana dessa gränser?

Att återerövra sin kropp genom att lyfta tungt

Martinsson såg en annan kvinna utföra ett ryck, en av de två grenarna i tyngdlyftning. Det var något av det vackraste hon sett. Martinsson blev som besatt - sakta blev hon bättre och idag instruerar hon andra i övningen. På vägen lärde hon sig någonting viktigt, något som hon nu valt att dela med oss i den här boken. I Knäböj berättar hon på ett personligt sätt om hur hon återerövrade sig själv och sin kropp med hjälp av skivstången.

Mästerverk

Som tränande person i en kvinnas kropp känner jag igen mig något oerhört. Sara Martinsson har intervjuats om Knäböj i kulturella sammanhang som Lundströms bokradio i P1, men hon och boken omtalas också i Sveriges största träningspoddar. Det är inte konstigt, för den här typen av historier fyller verkligen ett behov. Med essäformens hjälp har Sara Martinsson skapat ett mästerverk som hjälper oss att förstå både vilka vi egentligen är som kvinnor men också vilka vi faktiskt kan vara.