Kolbarnet

Intensiv, omedelbar spänning i en karg, kall och kolmörk arktisk miljö på Svalbard. Det här är en härlig ny, norsk bekantskap i deckargenren tycker jag!

Ella, 5 år, försvinner en eftermiddag i februari från förskolan Kolbarnet. Samtidigt försvinner hennes pappa Steinar. Alla tar först för givet att det är han som hämtat Ella och att han håller sig undan för att hämnas på sin fru Tone. Det har en tid varit ansträngt i förhållandet, inte minst för att Steinar har alkoholproblem.

Allteftersom dagarna går utan att Ella eller Steinar hittas gör att man befarar det värsta. När Steinar senare hittas död i en mystisk bilolycka blir sökandet efter Ella ännu mer desperat. Ett litet barn har mycket små chanser att klara sig på egen hand under så extrema förhållanden som nu råder, med polarmörker och sträng kyla.

Monica Kristensen är polarforskare och har stor erfarenhet av arktiska förhållanden och av Svalbard. Miljöerna är fängslande beskrivna, allt från klimatet, naturen och kolgruvorna till det lilla, isolerade samhället där alla känner alla.

Kolbarnet är den första kriminalromanen som utspelar sig på Svalbard som översatts till svenska, men bokförlaget skriver att det hittills finns fyra stycken på norska. Jag kan bara hoppas att fler titlar översätts och ges ut här i Sverige!

Leopard, 2015.

Boken finns också som talbok Daisy för dig med läsnedsättning, inläsare Anna Godenius. Läs mer om läsnedsättning >>>

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Saturday, November 21, 2015