Koltrasten som trodde att den var en ambulans

Vilken sorts ljudmiljö är du van vid? Ser du på TV samtidigt som du läser? Eller har du MP3-spelaren i öronen så fort du vaknar? Blir du galen på grannens spolande toalett? Anders Mildner förklarar och förundrar oss om ljudet och dess inverkan och våra ljuds påverkan på naturen. En väldigt fascinerande bok!

Boken inleds med ett besök i ett ”tyst” rum. Ett rum som på konstgjord väg är skapat för att vara så tyst som möjligt. Författaren klarar bara ett par minuter innan han vill ut – det var för tyst! Det enda han hörde var två ljud – sitt eget hjärtslag och blodomlopp. Historien som titeln handlar om utspelar sig i England, där en familj får oväntat besök av en koltrast som i timmar låter som en ambulans. Mildner berättar om våra ljuds inverkan på naturen, att vi har störst inverkan i skogen och under vattnet.

Mildner funderar om hur musiken uppstod och varför den spelar sådan roll i våra liv. I vilket skede blev musiken införlivad i människans liv? Nu för tiden kan vi ungefärligt placera ”det medvetna musikskapandets uppkomst”, som Mildner skriver, men vi vet fortfarande inte varför musiken behövdes.

I tolv kapitel leder Mildner oss in i ljudets värld, en fascinerande resa, och jag kommer på mig själv om att vilja läsa mer om de olika områden han rör vid. Jag tog upp boken för att jag blev nyfiken på titeln, men efter en sida har Mildner kopplat sitt grepp och jag försjunker nöjt ner i boken, och skulle inte ens märka om jag hade kyrkklockorna ringande i mitt rum.

Volante, 2013

Audience:

Tags:

Review by: Emma Sundström Friday, October 24, 2014