Konsten att fejka arabiska

Trots att Lina Liman blir diagnostiserad med alla möjliga psykiska sjukdomar och upprepade gånger försöker att ta sitt liv dröjer det 32 år innan hon äntligen får veta att hon har autism. Missa inte Linas egen gripande och insiktsfulla berättelse om sin uppväxt.

Fördomarna om autism är många, både hos folk i allmänhet och inom vården. Under många år bollas Lina Liman runt inom psykiatrin och får allehanda diagnoser - som inte alls stämmer.

Konsten att fejka arabiska är känslomässigt ingen enkel läsning och ofta har jag nära till tårar. Men boken är lättläst och Liman, som arbetar som journalist, berättar rakt och osentimentalt om sitt liv. Det är insiktsfull läsning som verkligen ger en bred förståelse av hur livet kan vara som autist.

Välskriven och djup

Boken väcker spännande frågor, som hur mycket till exempel autister ska försöka anpassa sig till oss "vanliga", så kallade neurotypiska, människor. Borde inte alla människor försöka förstå och försöka anpassa sig efter varandra istället?

Det blir också tydligt hur dålig sjukvården är på att fånga upp särskilt kvinnor med autism. Lina Limans berättelse är välskriven, enkel och med både djup och bredd. Det här är verkligen en bok som alla som möter andra människor borde läsa.

Hälsa på hos Malenes tipsarsida

Audience:

Tags:

Review by: Malene Jensen Friday, October 9, 2020