Korpmåne

Det här är en ungdomsbok som jag tror kan tilltala många, i synnerhet ungdom i glesbygd kan säkert känna igen sig i den här boken. Miljöbeskrivningarna var oerhört bra gjorda. Lägg sedan till spänningsmomentet med övernaturliga inslag - en pärla även för fantasyentusiasterna.

I Ytterstbyn i Norrbottens inland bor Saga med sin mor. Fadern gick bort mitt under älgjakten i fjol, vilket hon fortfarande har svårt att tänka på. De har en gård med djur, vilka Saga hjälper till med.

Till denna by kommer Seth, en lite udda typ som är piercad och svartklädd och gillar musik. Han och hans mor flyttar in i Skogstorp, en förfallen granngård.

I en annan gård bor Jonas, en kille som gillar att meka med bilar, kan skjuta gevär och är Sagas ex.

Bäddat för kontroverser? Absolut! Seth har från början svårt att passa in med sin storstadsstil. Att han dessutom dras till Saga sticker i ögonen på Jonas som försöker få Saga tillbaka.

Blodet har speciella krafter 

Saga lägger snabbt märke till att såväl Seth som hans mor Isla är försvunna varje månad vid fullmånetid. Hon tänker osökt på varulvar men skrattar åt sina befängda tankar. Det är ändå något mystiskt med de nya grannarna. När hon så lär känna Seth bättre så berättar han sin hemlighet för henne. Hans släkt är drabbad av en förbannelse som gör att han och Isla förvandlas till korpar några dagar vid fullmåne. Han är dessutom jagad av en kvinna, en släkting, som gör allt för att få tag i hans blod vilket visar sig ha speciella krafter.

Det här var en intressant ny läsupplevelse. Författaren är en debutant som bor mellan Luleå och Boden. Läs mer om henne och Korpmåne på författarens blogg >>> 

Therese Henriksson har här skrivit en ungdomsbok som jag tror kan tilltala många. I synnerhet ungdom i glesbygd kan säkert känna igen sig i den här boken. Miljöbeskrivningarna var oerhört bra gjorda. Lägg sedan till spänningsmomentet med övernaturliga inslag så har även fantasyentusiasterna en riktig pärla. Jag hoppas den här boken hittar vägen till många framtida läsare.

 

Fler ungdomstips från Annelill

 1. Tio underbara, härliga, hemska dejter

  By: Elston, Ashley Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Tio blinddejter anordnade av dina släktingar. Skulle du våga ställa upp på det? Det är vad Sophie råkar ut för.

 2. Hästen på Vinga

  By: Eriksson, Malin Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Lovis högsta dröm är att få träna och tävla inom ridsport. Eftersom de inte har råd med egen häst åt Lovis så går hon på ridskola, men hon är less på att bara vara en i gruppen där alla ska göra likadant samtidigt.

 3. Bergtagen, del 1 i Järvhöga-trilogin

  By: Sten, Camilla Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Stegrande spänning och tätnande mystik samtidigt som alltfler hemligheter avtäcks i den lilla jämtländska orten Järvhöga. Ännu en gång har Camilla Sten lyckats skriva en bok som är helt omöjlig att lägga ifrån sig.

 4. Väktarinnan: Viskornas dal, del 1

  By: Rosén, Åsa Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Spännande handling, starka känslor och mytologiska väsen. Det ingår i Väktarinnan, den första delen i en ny trilogi som utspelar sig i Tornedalen.

 5. Ellinor

  By: Bredow, Katarina von Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en bok om livet i en 6:e-klass med situationer som mycket väl kan kännas igen från vilken skola som helst. En mycket läsvärd serie av en rutinerad ungdomsboksförfattare.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Tuesday, March 17, 2015