Kristian Priemel

Vår tipsare Kristian Priemels bästa sommartips.

Kristian Priemel jobb
Det är ingen hejd på vad man kan läsa, allt från tankeväckande hisnande insikter till löjeväckande banala dumheter, även om jag personligen föredrar det förra från det senare. Eftersom det kommer att bli en praktisk sommar med husrenoveringbestyr tänkte jag helt enkelt utmana tanken (även om husrenoveringsbestyren i sig är en total praktisk utmaning).

Husrenovering och sommarens omläsning 

Därför blir semesterns stora omläsning den tyske sociologen Klaus Theweleits doktorsavhandling Mansfantasier. Verket, som är i 2 delar, (psyko)analyserar texter skrivna av tyskar som verkade i (höger)reaktionära frikårer efter 1:a världskriget.

Som titeln anger blir dessa soldatmäns, som Theweleit kallar dem, föreställningsvärldar ordentligt genomanalyserande. Och till det hör historiska exposéer tolkade i skenet av 1970-talet radikala politiska frihetssideal. Jag minns det som ibland hisnande, ibland banalt, och stundtals hängde jag inte med. Men det var hela tiden intressant! Det var för över 25 år sedan, och den har ofta hamnat i mina tankar, då ämnen om kön, genus, feminism, queer, hbtq kommit upp. De av Theweleit analyserade soldatmännen, många av dem anslöt sig senare till nazismens paramilitära organisationer, skulle ha tagit dagens identitetsdiskussioner som en enda våldsam provokation. Och jag tänkte nu påminna mig om Theweleits förklaringar till varför.

Hoppsan- hejsanstund väntar

En 2000-talets avläggare, eller person som verkar inom samma område: sociologen och den ”psykoanalytiska filosofen” Slavoj Zizek känns därmed som en naturlig fortsättning när omläsningen av Theweleits verk är färdigt. Inte minst därför att jag inte läst något av Slavoj Zizek, och båda två på de foton jag sett ser ut som rufsiga, skäggiga arga herrar som man skulle göra allt för att undvika på en mörk bakgata. 

Det blir då Ideologins sublima objekt som kom på svenska 2001, och därefter Först som tragedi och sedan som fars på svenska 2010. Förhoppningsvis kommer jag uppleva det som nya bekantskaper med nya insikter. 

Och för den som har tillgång till filmen The pervert’s guide to ideology med Slavoj Zizek har en riktigt roande hoppsan- hejsanstund framför sig. Så var det i alla fall för mig när jag såg den. Länk för att reservera filmen The pervert´s guide to ideology >>>

 

Audience:

Tags:

Written by: Webbredaktionen Friday, June 10, 2016