Kvinnodagen 2018

En särskild dag för världens kvinnor, behövs det? Röster har höjts för att dagen i sig är ett tecken på att män och kvinnor inte alls är jämställda och att dagen borde avskaffas. I flera länder, bland annat Cypern, Uganda och Kina, är 8 mars en nationell helgdag. Oavsett om kvinnodagen firas eller inte och på vilket sätt, så har vi nu tillfälle att uppmärksamma de som kämpat och kämpar för jämlikhet runt om i världen. Webbredaktionen firar med kämparaktiga videos, barrikad-boklista och ett upplyftande författarporträtt.

Barrikadboklista

Författaren Elsa Forsgren

I samband med kvinnodagen presenterar vi Elsa Forsgren, hon kallades även modernisten från Vittangi.

Elsa Forsgren gav ut en enda bok: Resa mellan ensamheter (1950). Den är en blandning av aforismer, betraktelser och noveller och kom att bli en kritikersuccé. Recensenterna såg romanen som ett tecken på att "en ny medvetenhet höll på att växa fram i den kvinnliga leden". I särskilt god jord föll texten hos författaren Stig Carlson och litteraturhistorikern Margit Abenius som utan vidare förbehåll höjde upp Elsa Forsgren till den intressantaste prosadebutanten under 1950.

Vill inte vara gift med en diskbänk

Ur Den oefterrättliga, Resa mellan ensamheter (1950):

Fotografi av författaren Elsa Forsgren publicerad i Foto: Vecko-Journalen nummer 9 år 1951.
Elsa Forsgren.

"... jag vill in te ha denna underlivskonstruktion som hindrar hjärnans utveckling och krokbenar den raka tanken jag vill inte bli uppskattad av Herr Denochden Kvinnouppskattare utan vara jag vill inte vara plogfåran som besås av Suverän Besittare jag vill inte vara gift med en diskbänk och en barnsäng jag vill inte heta fru för en mans skull jag vill inte klumpbenämnas som familjedel under ett mannanamn utan äga mitt eget". 

Elsa Forsgren hittar du som Mariagestalten i Bror Hjorts altartavla i Jukkasjärvi. Hon har även stått som modell för statyn utanför Uppsala centralstation.

Nyfiken på mer om författaren? Läs mer om henne på Norrbottensförfattare.se >>>

Fotografi ur Vecko-Journalen, nummer 9 år1951.Taggar:

Skrivet av: Maria Öman Ulrika Persson den 1 mars 2018