Kvinnodagen 8 mars

En särskild dag för världens kvinnor, behövs det? Röster har höjts för att dagen i sig är ett tecken på att män och kvinnor inte alls är jämställda och att dagen borde avskaffas. I flera länder är den en nationell helgdag och 189 av Förenta Nationernas medlemsstater har antagit den så kallade Pekingplattformen. Plattformen är en handlingsplan för hur målen i Kvinnokonventionen ska uppnås. Vart femte år är medlemsstaterna skyldiga att redovisa hur arbetet med åtagandena utvecklas. Tyvärr finns tecken på att det är lång väg att gå innan vi uppnått jämställdhet. Du kan läsa mer om detta via länken på denna sida. Oavsett om kvinnodagen firas eller inte och på vilket sätt, så har vi nu tillfälle att uppmärksamma de som kämpat och fortfarande kämpar för jämlikhet runt om i världen.

Barrikadboklista

  1. Feministiska boktips

    Banbrytande badass-brudar och Godnattsagor för rebelltjejer. Här hittar du tips på böcker som garanterat påverkar och inspirerar feministen i dig!

Kvinnokonventionen - långt kvar till jämställdhet.

I databasen Norrbottensförfattare hittar du många inspirerande kvinnliga författare. Här hittar du redaktionens urval detta år.

Elin Anna Labba

Rita Simu

Lilian Ryd

Lina Stoltz

Tags:

Written by: Webbredaktionen Thursday, March 1, 2018