Kvinnorna på stranden

Det är befriande att kunna tillgodose sitt behov av spänning utan förutsägbara kriminalgåtor och trötta poliser. Kvinnorna på stranden är i stället en thriller som placerar sig mitt i ett samtida drama.

Det som berättas är globaliseringens mörka baksida; flyktingsmuggling, illegal invandring och modernt slaveri. För, som det konstateras i boken, slaveriet är i dag av större omfattning än någonsin. Men vi kallar det något annat. Dagens slavar är de miljoner papperslösa invandrare som med svältlöner men utan rättigheter håller samhällen i gång.

Till en strand i södra Spanien kommer flyktingar i sjunkande smugglarbåtar för att försöka förverkliga sitt sista hopp. Till samma strand kommer också turister och plötsligt konfronteras skilda världar. Och till intrigen fogas så berättelsen om en undersökande journalist från New York och om skrupelfria affärer i Frankrike.

Ett spännande drama med grymhet, cynism och ond bråd död tar sin början och allt verkar ligga kusligt nära sanningen. Och de verkliga brottslingarna går fria.

En stark och originell romandebut i en genre som annars är fylld av klichéer.

Läs om Tove Alsterdal på Norrbottensförfattare.se.

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Tuesday, February 3, 2015