Läshundsprojektet

Banner_läshund
 

LenaochPeppe
Vad är en läshund och varför läser man för en läshund?

Läshunden är en kompis som lyssnar och finns där som en mjuk, tillgiven vän som bidrar med lugn och trygghet. När barnet läser finns hunden nära och uppskattar en klapp då och då eller att bli kliad på magen en stund. Efter en stunds läsning är läshunden pigg på en läsrelaterad lek tillsammans med barnet.

Läshunden är tillsammans med sin matte Lena utbildad på Svenska Terapihundskolan. Peppe är noggrant lämplighetstestad och godkänd för arbete med barn. Det är barnet och hunden som läser, hundföraren finns i bakgrunden som ett stöd och hundens "röst". Föräldrar och syskon är inte med under lässtunden, just för att meningen är att ingen ska lyssna, döma eller tycka. Det är barnets alldeles egna stund. Vi följer socialstyrelsens rekommendationer för vård- och terapihundar.

Lena Ekman, läshundförare, Läshund Peppe


Om projektet

Läshundsprojektet började som ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Östra Skolan för barn som knäckt läskoden men behöver lite extra stöd med sin läsning. Barnen som deltar i läshundprojektet träffar läshundarna i Läshundskojan framför Kulturens hus under skolåret.

Läs mer i projektrapporten Läslust med läshundar och läsrobot.


Läs för läshunden Peppe utanför skoltid

Nu finns det möjlighet att läsa för läshunden Peppe utanför skoltid under följande lördagar i höst: 26/8, 2/9, 9/9, 16/9, 23/9 0ch 30/9

Hur anmäler jag mitt barn för en träff med läshunden?
Skicka en intresseanmälan med barnets namn och personnummer och önskat datum till mairead.sandlund@lulea.se. Barnet ska ska ha fyllt 6 år.

Vad kan vi förvänta oss av en träff med läshunden?
Barnet får träffa läshunden Peppe och läshundsföraren Lena, utanför Kulturenshus i Läshundskojan. Föräldrar och syskon får vänta utanför så att barnet och hunden får koncentrera sig. Träffen tar ca 20 minuter.

Ditt barn kommer, förutom att läsa för Peppe, lära sig om hur man är tillsammans med hunden och göra lite aktiviteteter med honom. Barnen brukar beskriva sin läsupplevelse med läshunden som både spännande och rolig.

Läser för hund
Om mitt barn är rädd för hunden?
Läshunden Peppe är en utbildad terapi- och läshund, lämplighetstestad och godkänd för arbete med barn. Syftet med att läsa för en läshund är att stimulera läslust och ge barnet en bra läsupplevelse. Om det visar sig att ditt barn blir rädd kommer läshundsföraren att avsluta aktiviteten.

Skriv och berätta för läshunden om vad du läser!
Ditt barn kan skicka epost till Peppe. Han gillar att få bilder, teckningar och berättelser från läshungriga barn.

Vinci
 

Roboten Vinci 

I syfte att prova en allergivänlig variant av läsfrämjandeprojektet ”Läshund”, startade hösten 2016 ett projekt där elever istället för en hund nu läser för en robot. Vi hoppas att den kommer att bli tillgänglig för öppen verksamhet i framtiden. 


Lättläst för nybörjarläsaren

På biblioteket finns böcker för den som precis börjat läsa eller behöver träna på att läsa. Böcker med mer eller mindre text och bilder, versaler eller vanlig text.

Här tipsar vi om några böcker - kom in på biblioteket så tipsar vi om fler!

 1. Toppen Tor

  By: Nordqvist, Margareta
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf
  Available as: Book
 2. Det hemliga brevet

  By: Ljunggren, Magnus
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf
  Available as: Easyread
 3. Märta på turridning

  By: Eklund Wilson, Erika
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcf
  Available as: Easyread
 4. Novas hemlighet

  By: Hallberg, Lin
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Hcf
  Available as: Book series
 5. Dags för disco

  By: Oskarsson, Marie
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcf
  Available as: Easyread

 

 

 

 

Tags:

Written by: Hannele Kylmämaa Tuesday, April 18, 2017