Lewismannen

Äntligen är väntan över, nu har Lewismannen anlänt! Uppföljaren till Svarthuset har allt som jag förväntade mig! Visst är det här en bok som tillhör genren deckare, men den är också så mycket mer.

Missa inte den här chansen att läsa en otroligt spännande, välskriven, gripande och intressant bok! Inte bara deckarfantaster har behållning av den, jag lovar!

Det är fantastiska miljöskildringar som ger lust att genast boka en resa till dessa avlägsna öar utanför Skottlands kust och trovärdigt gestaltade personer som fängslar. Jag blev speciellt tagen av skildringen av Tormod Macdonald. Han visar sig vara nära släkt med det mordoffer som hittas i torvmossen på ön Lewis. Undersökningen av offret säger att det var en ung man som troligtvis mördades någon gång på femtiotalet. Problemet är bara att Tormod är gammal och dement och han har i hela sitt liv bestämt hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar överhuvudtaget.

Det är ett gripande och ömsint porträtt av en svårt demenssjuk människa. Om oförmågan att kunna ta hand om sig själv, den totala förvirringen som nästan helt utraderat hans person. Men emellanåt glimtar medvetandet till och allt faller på plats för en kort stund. För Tormod är barndomen och det förflutna mer levande och nära än den faktiska nutiden. Något som hans omgivning inte helt inser och förstår. Fastän det är en rätt deprimerande bild av hur en demenssjuk person och hela hans omgivning dramatiskt påverkas, så förmedlar Peter May de små guldkornen som trots allt också finns där.

Polisutredningen som försöker fastställa offrets identitet, hur mordet har gått till och inte minst varför, är mycket spännande. Fin Macleod, polisen som utredde mordet i första boken Svarthuset, har nu återvänt till ön Lewis och sitt gamla barndomshem. Han har slutat som polis och försöker hitta en mening med tillvaron efter sonens död och sin skilsmässa.

När Tormod blir utredd som en möjlig gärningsman på grund av släktskapet till offret känner sig Fin manad att försöka hjälpa till. Tormod är far till Marsaili, Fins barndomsvän och hans livs första och största kärlek. Alltsammans blir ännu mer komplicerat när det kommer fram att Tormod Macdonald  är en stulen identitet, den tillhörde en ung man som drunknade på en av grannöarna på femtiotalet. Så vem är egentligen Tormod?

Modernista, 2014.

Lewismannen finns i flera olika format. Som e-bok, e-ljudbok med Mats Eklund som inläsare, som ljudbok och i MP3. För dig med läsnedsättning kan du låna den som Daisy/Talbok med inläsare Björn Pedersen. När du trycker på knappen Reservera kan du välja vilket format du vill.

Svarthuset

By: May, Peter Review by: Hilkka Horsma

Nu har jag fått en ny favorit bland deckarförfattarna! Jag dras oemotståndligt till dessa böcker som utspelar sig på karga, vindpinade öar långt från civilisationen.