Lewispjäserna

Det känns lite tomt och sorgligt när jag nu läst klart den tredje och avslutande boken i Lewis-trilogin. För jag vill läsa mer om Fin Macleod på den vindpinade ön Isle of Lewis!

Peter May har ett sätt att berätta som fängslar redan från första inledande prologen. Personerna har djup, äkta känslor. Det är oavbrutet spännande och  miljön fascinerar. Den här trilogin, Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna, är så mycket mer än deckare. Böckerna skildrar de speciella förhållanden som råder på en avlägsen, nästan isolerad plats, där natur, väder och vind har en avgörande inverkan på människorna.

Lewispjäserna tar vid där Lewismannen slutade. Fin Macleod, före detta polis, har lagt bort handklovarna och flyttat tillbaka till ön från skotska fastlandet. Han har återupptagit sitt förhållande från ungdomen med Marsaili, men något saknas i relationen. Alltför mycket har hänt, gamla svek som svärtar ner. En godsägare i trakten anställer Fin som säkerhetschef eftersom de har stora problem med tjuvfiskare. Fins uppdrag är att hitta de personer som satt i system att tömma sjöarna och vattendragen på fisk på godsets mark.

När Fin och hans barndomsvän Whistler är ute i bergen överraskas de av ett kraftigt oväder som orsakar en mosseruption. De stora vattenmängderna gör så att torven glider iväg nedför sluttningen och den sjö som låg i anslutning till mossen forsar ner till en lägre avsats. Den torrlagda sjön avslöjar ett 17 år gammalt försvinnande. På botten av sjön står ett litet, enmotorigt flygplan och i cockpiten hittar de deras försvunna barndomsvän Roddy. Men planet verkar helt oskadat, det har inte kraschlandat och Roddys skador lämnar inget tvivel. Någon har brutalt slagit ihjäl honom.

Än en gång blir Fin indragen i ett mordfall fastän han inte längre arbetar som polis. För att kunna lösa fallet tvingas han revidera sina egna minnen från uppväxten. Var kompisgänget så sammansvetsat och kamratligt som han till en början vill minnas? 

Modernista, 2015

Boken finns också att låna som ljudbok på CD och Mp3, inläsare Mats Eklund.
För dig med läsnedsättning finns boken även som talbok Daisy, inläsare Dan Kandell. Läs mer om läsnedsättning >>>

 

Svarthuset

By: May, Peter Review by: Hilkka Horsma

Nu har jag fått en ny favorit bland deckarförfattarna! Jag dras oemotståndligt till dessa böcker som utspelar sig på karga, vindpinade öar långt från civilisationen.

Lewismannen

By: May, Peter Review by: Hilkka Horsma

Äntligen är väntan över, nu har Lewismannen anlänt! Uppföljaren till Svarthuset har allt som jag förväntade mig! Visst är det här en bok som tillhör genren deckare, men den är också så mycket mer.

 

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, December 18, 2015