Liten parlör för älskande

Liten parlör för älskande är en bok för dig som vill ha en lättläst och snabbläst bok med mycket djup. För dig som inte har tid eller ork att läsa en tjock bok, men ändå vill ha en bok som ger dig något, en berättelse som manar till eftertanke. Och en bok för dig som längtar efter kärlek.

Författaren David Levithan är känd för sin suveräna ungdomsbok Nick och Norahs oändliga låtlista, och har nu lyckats skriva en fullträff för vuxna.

Den engelska titeln säger egentligen mer om innehållet – The lover’s dictionary, då det är mer ett ordlexikon än en parlör. Som tur är har man dock behållit det engelska uppslagsordet, och översatt det till svenska oavsett vad det svenska ordet har för begynnelsebokstav.

Boken är nämligen uppbyggd som ett lexikon, med ett ord och en liten betraktelse som läsaren kan koppla till ordet. Dessa små betraktelser kan man så småningom pussla ihop till en fullständig kärlekshistioria, med första dejten, flytta ihop, otrohet och reaktion på den, och ett öppet slut. Här är ett exempel på bokstaven A: Abstraction, n. abstraktion, s.

Kärlek är en abstraktion på sitt sätt. Men sen har vi nätterna när jag är ensam i sängen, när jag kryper ihop intill en kudde som inte är din, när jag hör tassande steg som inte är dina. Det är inte så att jag kan frambesvärja dig helt och hållet. Istället får jag klamra mig fast vid tanken på dig.

Audience:

Tags:

Review by: Åsa Wilén Tuesday, October 28, 2014