Little Bee

Boken ger en bild av situationen i Afrika i kontrast till det ibland aningslösa livet i Västeuropa. Det är en spännande historia som med allvar och ibland också humor ger oss en bild full av kontraster, men också av vänskap och hopp

Två kvinnor står i centrum för berättelsen. Det är Little Bee, en ung 16-årig kvinna från Nigeria. Little Bee har tillbringat de senaste två åren i en flyktingförläggning i Essex. Hon och tre av hennes medsystrar har just släppts ut i friheten, dock inte enligt regelverket, och därför har de inga pass eller kontakter med sociala myndigheter. Little Bee har i sin ägo ett visitkort med en adress till en journalist som hon träffat för två år sedan på en strand i Nigeria. Det visitkortet utgör hennes hopp om att hon ska hitta en väg in i det brittiska samhället.

Den andra kvinnan i berättelsen är Sarah O´Rouke, hustru till mannen vars adress Little Bee har i sin hand. Hon jobbar på en flashig modetidning i London och har en fyraårig son. Little Bee lyckas ta sig till paret O´Roukes hem, och ringer på samma dag som mannen i familjen ska begravas efter att ha begått självmord.

Händelsen på stranden i Nigeria är avgörande för handlingen men avslöjas inte förrän en bit in i berättelsen.

Audience:

Tags:

Review by: Ulla-Greta Johansson Monday, October 20, 2014