Little Miss Austen serien

Även om Emma inte är en banan så är det nära nog när världslitterturens klassiker återberättas I pekboksformat.

BabyLit är en litteraturgenre där karaktärer från klassiska verk har sats in i ett pedagogiskt pekboksformat.

I Little Miss Austen – Emma kan barnen lära sig om känslor med hjälp av karaktärer från Jane Austen roman Emma. Fröken Taylor är glad och orange medan Harriet är ledsen och grön. Herr Woodhouse är istället uttråkad och brun.

I Little Miss Austen – Sense & Sensibility kan barnen lära sig om olikheter. Northland Park är stort och Barton Cottage är litet. Fortepianot kan både vara tyst och högljutt.

I Little Miss Austen – Pride & Prejudice kan barnen stifta bekantskap med siffror. När det är fyra frierier så finns det fem systrar vars mål är att få 10000 pund om året att leva på.

Akut ha-begär

Det som  lyfter Little Miss Austen böckerna är de charmiga illustrationerna och det läckra formatet. Jag kan inte vara den enda personen som drabbas av ett akut ha-begär när jag ser böckerna. Men det som gör böckerna riktigt intressanta är möjligheterna till introduktion av kvalitetslitteratur till mycket små barn som möjliggörs. Det finns fler litterära karaktärer än Pippi Långstrump och Pettson som förtjänar att boklekas.

Även om bokserien Little Miss Austen är engelskspråkiga så är språket i böckerna inte svårare än att det lätt  går att översätta texten samtidigt som den läses högt.

För den som istället är intresserad av närliggande svenskspråkiga alternativ så går det bra att istället prova:

Selma Lagerlöfs Gösta Berlings färger av Anna Jonsson

Min första bok om Elsa Beskow av Susanne Hamilton


 

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Tuesday, December 27, 2016