Luleå: De första 400 åren

Egentligen är det en ganska hopplös uppgift att skriva Luleås 400-åriga historia. Speciellt med tanke på att mycket av det historiska källmaterialet försvann när rådhuset brann upp i en av stadsbränderna på 1600-talet. Det hela blir inte heller lättare av att Luleå under många år inte var en stad utan två städer: Luleå Nystad och Luleå Gammelstad.

Ibland känns det som att Roine Viklund och Curt Persson har lagt ett stort pussel när de skrev Luleå – De första 400 åren. Duon har utgått från så olika källor som rättegångsprotokoll, kreaturs-uppteckningar och klagoskrifter sända till diverse olika kungamakter. Men istället för att ge ett splittrat intryck har författarna på ett tydligt sätt beskrivit Luleås utveckling, samtidigt som de har lyckats få med de där små detaljerna som gör boken levande. Jag lovar att ni inte vill missa den såpaliknande intrigen i Luleåbornas kamp om vem som skulle sitta i den främsta kyrkbänken.

Imponerande bilder och kartor

Bildmaterialet måste också framhävas. Flera av de historiska bilderna är hämtade från Luleå stadsbildarkiv. Intressant är också det historiska kartmaterialet. Även om man känner till landhöjningen så är det intressant att följa de nu försvunna vattendragen på de gamla kartorna. För att inte tala om den mycket tillfredsställande känslan att efter dechiffrerande komma fram till att det verkligen står Sävast och det förunderliga faktum att det låg på ungefär samma plats på 1600-talet som det gör idag.

Fiskarstugor på Sandviksleden

Och det är kanske just där som den riktigt stora styrkan i boken ligger. Det kommer inte att dröja länge innan du börjar blanda det Luleå som en gång var med det Luleå som är nu.

Luleås äldsta byggnader måste du se med egna ögon. Och frågan är var det gamla tullstaketet gick som en gång skilde land från stad? För att inte tala om att stanna upp mitt på Sandviksleden och försöka visualisera ett Luleå med små fiskarstugor och båtar uppdragna i sanden. Fast det där sista är nog inte att rekommendera. Då är det bättre att fortsätta till trottoaren på andra sidan vägen och stå där och fundera på om du inte skulle ha befunnit dig upp till midjan i vatten. Men egentligen behöver du inte fundera. Du vet i vilken bok du kan hitta svaret.

Sugen på fler faktaböcker?

 1. Fallet Thomas Quick

  By: Råstam, Hannes Review by: Webbredaktionen

  Journalisten Hannes Råstam har gjort ett jättearbete med att gå igenom polisutredningarna av Thomas Quicks/Sture Bergwalls påstådda mordserie och kringliggande omständigheter.

 2. I love knäckebröd

  By: Smith, Art Review by: Webbredaktionen

  Här är en bok till alla knäckebrödets vänner som vill vidga sina vyer! Recepten är lättlagade och boken är trevlig att bläddra i.

 3. Sova ute

  By: Torgeby, Markus Review by: Hilkka Horsma

  Jag har en dröm. Att bara slänga ihop lite kläder och mat i ryggan och dra ut i skogen några dagar. Sova ute i det fria, kanske vid en fin liten sjö, elden sprakar och lugnet infinner sig. Det är bara ett litet problem. Jag är en fegis och dessutom aningens bekväm av mig nuförtiden. Med boken Sova ute får jag pepp och mod, nog tusan ska jag väl fixa det här!

 4. Vad är en nyhet

  By: Fichtelius, Erik Review by: Kristian Priemel

  Fråga 97: Lever Elvis? Kort svar: Det vore en stor nyhet.

Show more...

Fler tips från Magnus

 1. Magnus: sci/fi och serier

  Magnus tipsar helst om fantasy, science fiction och serier/manga. Du hittar honom även i podden Bokspanarna.

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Monday, November 1, 2021