Luleå Pride 2015 - Hos oss ryms alla bokstäver!

12-14 juni är det dags igen för Luleå Pride, en av Sveriges nordligaste Pridefestivaler som i år anordnas för fjärde gången. Det är även fjärde gången biblioteken i Luleå deltar med en av sina bokbussar.

Pridebanderoll
Under lördagen står bokbussen utanför Prideparken (Stadsparken i Luleå), fylld med spännande böcker och med möjlighet för alla besökare att göra egna pins, delta i bibblans Pride-quiz med chansen att vinna en iPad Mini och prata med vår glada personal. För alla barn blir det normkritiska sagostunder klockan 12, 13 och 14. Klockan 15 är det dags för årets Prideparad där biblioteken går med en egen banderoll.

Luleå Pride uppmärksammas även på de ”stillastående” biblioteken i Luleå genom till exempel bokutställningar.

2012 och 2013 var Luleå Pride Sveriges allra nordligaste Pridefestival. 2014 fick den sällskap av Tornedalen Pride och Sápmi Pride. 2015 tillkommer även Malmfälten Arctic Pride, Kiruna Pride och Luleås Anarcho Pride, en motreaktion mot Pridefestivalernas kommersialisering och avpolitisering.

Detta visar att vi norrbottningar vill att Norrbotten ska vara ett län fyllt av regnbågar, glädje, framtidshopp och lika möjligheter för alla. Biblioteken är en viktig del av denna utveckling och det är en självklarhet att delta och visa att hos oss ryms alla bokstäver.

Bokbussen på Pride 2014
 
Sagostund på Pride 2014

 1. Från vit värld

  By: Lahti, Anders Johan
  Language:
  Swedish
  Published: 2004
  Classification: Hc.01
  Available as: Book
 2. Baby Jane

  By: Oksanen, Sofi
  Language:
  Swedish
  Published: 2008
  Classification: Hceub.01
  Available as: Book
 3. Trollhare

  Subtitle: ur en bokstavsvuxen transpersons ordgarderob
  By: Brändemo, Immanuel
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: Lz Brändemo, Immanuel
  Available as: Book

Att inte följa normen i sin sexualitet eller könsidentitet kan vara svårt och ännu svårare om det inte finns några förebilder. I litteraturens värld finns det plats för alla typer av människor och här har vi samlat tips på böcker, både skön- och facklitteratur, där sexualitet, könsidentitet och könsroller tar sig olika uttryck.

Boktips för vuxna (pdf)

Boktips för ungdomar (pdf)

Boktips för barn (pdf)

Tags:

Written by: Martina Rasch Monday, June 8, 2015