Månkan och jag har en hemlighet

Två kompisar och en gömd hemlighet. Kan upplägget bli mer spännande?

Bokens berättarjag och bästa kompisen Månkan har hittat något som de sedan gömt. Vad är hemligt, men ändå nåt de vill gå och kika på då och då. Men det är några andra barn som hittar hemligheten. Hjälp! Då får kompisarna oväntad hjälp att återta hemligheten.

Det här är en kort men intensivt berättad historia. Spänningen stegras och jag tror inte många barn (eller vuxna) frivilligt lägger ifrån sig boken utan att få veta slutet. Vad är det barnen hittat och inte vill visa någon annan?

Bra högläsningsbok

Förutom spänningsdelen finns här också annat att upptäcka. Till exempel kan nämnas att berättarjaget bor med en lillebror och två pappor, vilket gör att boken säkert kommer att användas i skolornas jämställdhetsarbete. Berättarjaget nämns aldrig vid namn och har ett väldigt könsneutralt utseende vilket också bidrar till att läsaren alltid kan identifiera sig oavsett om det är en kille eller tjej.

Illustrationerna är utförda med blandad teknik vilket får mig att dra paralleller med Alfons Åberg-böckernas bilder som också gjordes så. Tekniken tycker jag ger extra liv till bilderna. Här finns också många detaljer att studera och kommentera i samband med högläsning.
Jag tror att den här boken kommer att vara aktuell lång tid framöver eftersom det inte heller finns särskilt tidstypiska inslag i bilderna.

Boken finns också som talbok. Läs om vem som får låna talböcker>>>

Fler tips från Annelill

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Friday, July 29, 2016