Magnus stekheta mangaklassiker

Frågan är inte OM du ska läsa i sommar utan VAD du ska läsa.

Om du står där med en manga i den ena handen och en klassiker i den andra och inte kan bestämma dig så kan jag föreslå den ultimata lösningen. Läs en manga klassiker.  Det är verkligen det bästa av två världar.

En manga klassiker är söt som en isglass men med en kärna som är lika fiberrik som en morot. Där kan man tala om ett vällustigt tuggmotstånd. Kom bara ihåg att du skall börja läsa boken bakifrån. Alla böckerna i detta sommartips är på engelska.

Friarna knackar på

Mer klassiskt än Jane Austens Sense and Sensibility kan det helt enkelt inte bli. Systrarna Dashwood tvingas till ett nedköp när deras bror inte tar sitt ekonomiska ansvar för deras försörjning. Även om den lilla stugan i Devonshire ligger långt från London är systrarnas liv långt ifrån isolerat.

Det dröjer inte länge innan friarna kommer och knackar på. Den stora frågan är om hur systrarna Dashwood kommer att besvara deras förslag. Med förnuft eller känsla?

Hustrun på vinden

Om Jane Austen hade skrivit Brontes Jane Eyre hade den kanske kunnat heta Förnuft och Förnuft. Jane Eyre är en flicka som inte ger efter för sina känslor. Javisst, hon älskar godsherren Edward Fairfax Rochester och han älskar henne. Men frågan är hur länge? 

Ett annat problem är det faktum att han är redan gift och har sin hustru inlåst på vinden. Det är då som Jane Eyre bestämmer sig för att dra. Och hon återkommer inte förän godset är nedbränt och Edward Fairfax Rochester är blind. Och att Jane Eyre är rikare än honom. Det är då som hon är beredd att tala om kärlek.

Emma med attityd

Emma kan beskrivas som Jane Austens fjortis-bok. Det är få litterära karaktärer som har lika mycket attityd som Emma.

Hon vet vad hon vet och vad hon vet det vet omvärlden också. Och om den inte gör det ser Emma till att den gör det, med hög och klar röst utan risk för missförstånd. Den som är mest medveten om allt detta är Emmas bästa väninna Harriet Smith som är på god väg att mista både russinen och kakan för att hon lyssnar på Emma.

Skarpa näbbar

För den som tycker att det är för sötsliskigt med kärlek i hängmattan kan en antologi med historier av Edgar Allan Poe vara ett alternativ. Den får visserligen pulsen att rusa och hjärtat att bulta men av en helt annan anledning.  

Och aldrig har sädesärlornas näbbar sett så skarpslipade ut som när du tittar upp över bokkanten efter att ha läst den synnerligen vässade mangaversionen av Poes dikt The Raven.

Avlång Mr Darcy

Ibland vill det helt enkelt inte gå ihop. En ambitiös mor, fem döttrar och allt för få lämpliga ungkarlar. Och inte blir det bättre av att en av döttrarna, Elizabeth Bennet, själv vill bestämma vem hon ska gifta sig med. Och så väljer hon Mr Darcy förstås. Men inte först. Och kanske det med rätta.

En mangafierad Mr Darcy tar några sidor att vänja sig vid. Han är liksom avlång på fel ställen eller nåt. Men med lite tålamod slutar det lyckligt. Både för läsaren och Elizabeth Bennet.

Paret som har allt?

Vad säger man. Romeo och Juliet tycks ha allt. Ungdom, utseende, välstånd och kärleken förstås. Men de tycks var helt befriade från all självbevarelsedrift.

Hur kan något som börjar så bra sluta så illa? Inför ett val mellan giftdrycken och svärdet tycker jag att de skulle ha valt en villa på den italienska landsbygden.

För den som upplever hexametern i William Shakespeares originalpjäs som svårläst utgör mangaversionen ett lättare alternativ.

Fler tips från Magnus

  1. Övertalning

    By: Austen, Jane Review by: Magnus Svartvall

    Även om det sägs att kärleken besegrar allt så är frågan vad som händer när en person säger nej till kärleken? Speciellt med tanke på att det är andra gången som personen ifråga gör det.

Show more...