Med tanken full av längtan

En skönlitterär debut med självbiografiska inslag. Riksspelmannen från Tjautjas har gett ut sin första bok. Boken innehåller en samling skrönor men har även självbiografiska drag. Den är indelad i sju större kapitel som vart och ett avslutas med en visa, skriven av författaren, på den medföljande CD-skivan.

I de olika kapitlen behandlas Daniel Wikslunds resor i Mexiko, hans uppväxttid i Västerås, resorna till Vittangi under sommarloven med mera. Min personliga favorit är det femte kapitlet där han skriver om Lappland, hur hans längtan till slut fick honom att återvända norrut och slå sig ner i Tjautjas. Här finns också ett högst läsvärt stycke om Gropen i Malmberget.

Författaren delar med sig av sin vision om hur Gropen, efter att ha blivit ett stort gruvhål och medfört att hus fått rivas, återanvänds för ett helt nytt sorts boende. Riktigt intressant!

Också värt att nämna är de små faktarutor som finns insprängda i texten, där författaren beskrivit olika norrländska företeelser såsom sparken, midnattssolen samt hjortronplockning, ofta med en lite finurlig knorr på det hela.

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, February 23, 2015