Middagsmörker

Ett snyggt omslag, stämningsfull titel, en fängslande inledning i en välbekant norrbottnisk miljö – den här boken bara ville bli lånad! Och mina förväntningar infriades. En debut jag varmt rekommenderar!

Middagsmörker är en ungdomsbok som utspelar sig i en liten by i Kiruna kommun, Idijärvi. Dit kommer Áili, 16 år, en kall och mörk novemberdag. Livet är pest. Pappa har precis dött i cancer och hon har ingen annanstans att ta vägen än hit till Idijärvi, till sina samiska släktingar som hon aldrig tidigare har träffat.

Morfar Egel Sunna tar pliktskyldigt emot henne i sitt hem, men Áili känner tydligt att han helst sluppit. Istället är det gammelfarmor Ráijá, Egels mamma, som bor alldeles i närheten som visar henne tillrätta i byn.

Áili kämpar för att vänja sig vid livet i norr. Det känns som en helt annan världsdel jämfört med det liv hon levt i Skåne. Inte blir det lättare när riktigt konstiga saker börjar hända Áili. Djur och fåglar blir som hypnotiserade av henne och en vit varg dyker flera gånger upp i hennes närhet. Hon har våldsamma, hotfulla drömmar och helt plötsligt kan hon få smärtsamma anfall till synes utan anledning. När Áili hamnar i bråk och känner sig hotad råkar hon ofrivilligt släppa lös mäktiga magiska krafter till sitt försvar.

Magisk gåva

Motvilligt tvingas Áili acceptera att hon faktiskt har en sällsynt, magisk gåva. Hon är en noaidi, en nåjd. När mörka krafter hotar samernas existens dras Áili in i en virvel av händelser.

Jag blev fascinerad när jag läste om författaren Charlotte Cederlund efter att jag läst färdigt Middagsmörker. Hon bor i Skåne och har ingen personlig erfarenhet om samer och vår norra landsända. All kunskap har hon forskat och läst sig till. Ändå känns miljön och detaljerna om samisk tro och levnadssätt äkta och trovärdiga. Fastän det här är en ungdomsbok i genren magi, fantastik tror jag att vuxna läsare med intresse för spänning, äventyr och böcker som utspelar sig i Norrbotten också kommer att uppskatta Middagsmörker.

Och det bästa av allt, Middagsmörker är den första boken i en utlovad trilogi. Jag väntar och längtar efter nästa bok om Áili och Idijärvi.

För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Annica Smedius. 

Fler tips från Hilkka

  1. Till dess din vrede upphör

    By: Larsson, Åsa Review by: Hilkka Horsma

    En isande, sanslöst ruggig inledning berättad ur den mördade Wilmas eget perspektiv inleder den här otroligt spännande deckaren! Jag blir lika fängslad nu när jag läser om boken som jag blev när jag läste den som ny för sex år sedan.

  2. Reportage skogsliv

    By: Kuhla, Solveig Review by: Hilkka Horsma

    Finns det något ljuvligare än att hitta en helt orörd myr som lyser guldgul av stora mogna hjortron? För mig är det ren och skär lycka. Det tycker också Solveig Kuhla, författare till den här lilla, anspråkslösa och mysiga boken.

Show more...