Min fantastiska väninna

Första delen av Neapelkvartetten, Barndom och tonår, uppfyllde alla mina förväntningar och mer därtill.

Första delen heter Min fantastiska väninna och tar sin början när de båda väninnorna är 66 år. De har inte setts på några år och Elena blir förvånad när Lilas son Rino ringer henne och efterlyser sin mamma.

Elena börjar minnas deras gemensamma historia. Vi befinner oss i en fattig förort till Neapel. De båda flickorna går i samma klass i småskolan och träffas på fritiden och leker med sina dockor, redan i beskrivningen av dockorna märker vi skillnaden mellan de båda – Lilas docka är en enkel trasdocka medan Elenas är av celluloid. Lilas föräldrar är båda analfabeter och pappan sliter i sitt lilla skomakeri. Elenas pappa jobbar åt kommunen. I skolan briljerar Lila, hon har lärt sig läsa helt på egen hand och hon inspirerar Elena att mer eller mindre medvetet tävla med henne. Lila är alltid bäst utan att till synes anstränga sig.

Åren går och de båda flickorna tar sig knappt utanför kvarteret. Tack vare Lilas drivkraft att bli något mer än en skomakares barn lyckas båda flickorna i skolan, men det är bara Elena som får läsa vidare till Lilas förtvivlan. Elena speglar sig i Lila och tänker i de flesta situationer att Lila står någonstans och tittar på. Lila är en slags osynlig mentor.

När flickorna blivit fjorton år får Elena, trots föräldrarnas protester, möjlighet att tillbringa sommaren hos sin lärares moster som har ett litet pensionat på ön Ischia. Mot att hon fixar frukost och städar sommargästernas rum och bor i köket får Elena tillbringa många sköna sommarveckor där. Dit kommer också de före detta grannarna Donato Sarratore med familj. Donato Sarratore som med sin missriktade kärlek nästan drivit änkan Melina Capuccio till självmord.

Elena reagerar över hur kärleksfullt Donato behandlar sina barn och sin fru, själv är hon mest van vid hårda ord och våldsamma uppträdanden, det är bara sonen Nino som undviker sin far. Han är en grubblande och tystlåten pojke som Elena känt sig dragen till i flera år. Så en natt när Elena ligger vaken och funderar över sina känslor för Nino kommer Donato in i köket och betygar henne sin kärlek. Han tar på henne och kysser henne medan hon ligger stel som en planka. Dagen efter reser hon hem. Känslorna hon hade för Nino har solkats på grund av pappans vidriga agerande.

Lila blir vackrare och vackrare men hon är lika vasstungad och tuff som tidigare. Traktens charmör Marcello bestämmer sig för att gifta sig med henne och han charmar hennes föräldrar med sina gåvor och pengar. Men Lila, som vet att han är en svartsjuk, våldsam och grym man, vägrar. Hon börjar i stället prata mer och mer med Stefano i charkuteriaffären.

Elena Ferrante som är en pseudonym kom med sin första (ännu ej översatta) roman 1992 och det pratas om att hon är den viktigaste italienska författaren i sin generation – men vem är hon? Spekulationerna är många. Hur som haver, hennes internationella genombrott kom i och med den fyrdelade serien, kallad Neapelkvartetten, om väninnorna Elena och Lila. Jag som brukar vara smått skeptisk till böcker som det pratas ”för mycket” om, slukade den med hull och hår!

Norstedts, 2016

Boken finns som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Audience:

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Friday, May 6, 2016