Mommas dräng

Varför heter så många Stålnacke i Kiruna? Söker man på hitta.se får man fram att det finns 1 131 personer i hela Sverige som heter så. Trettio procent av dessa, 344 stycken, finns i Kiruna. Svaret får man i den här härliga historiska romanen om Erik Ståhlnacka som 1658 lämnade Uppland för att bege sig till gruvfälten i Svappavaara.

Erik Ståhlnacka är en verklig, historisk person som återfinns i kyrkböckerna. Familjen bodde i Dorkarby, Uppland, där fadern hade tjänst som byggmästare och hjulmakare. Men för att komma undan en stor skuld till bruksinspektorn tar fadern tjänst hos bröderna Momma som driver koppargruvan i Svappavaara. Mommas löser in fadern Jöns skuld mot att han och sönerna Erik och Abraham skriver på ett fyra år långt arbetskontrakt.

Femton år gammal kommer så Erik till den avlägsna platsen Svappavaara, efter en lång och mödosam resa. För Erik känns det som en landsförvisning, en flykt. Han ville verkligen inte lämna Dorkarby. Möjligtvis kunde han tänka sig att emigrerar till den svenska kolonin Delaware i Nya Världen, men att hamna i Torne Lappmark - då kunde han nästan lika gärna dö! Erik räknar dagarna tills han är fri att återvända söderut igen.

Färg och must

Margareta Sarri berättar om miljöer, händelser och människor med ett kraftfullt och humoristiskt språk som är mycket underhållande. Hon räds inte Eriks hormonstinna tonårstankar om vackra jäntor eller gruvgubbarnas bryska jargong. Det är färg och must, rappt och kärnfullt.

Berättelsen utspelas som sagt i mitten av 1600-talet. Då var Sverige en stormakt, en av Europas mäktigaste, ständigt i krig. Men det hade ett dyrt pris. Varenda gård i hela riket har offrat sina män, flest söderut men inte ens i lappmarken går man säker för skatteindrivningar och knektutskrivningar. Erik oroar sig också för att han ska bli inkallad och tänker att han ska göra allt för att slippa. 

Att fly då och nu

Det är en tid då befolkningen i lappmarken växer. Malmfälten är en smältdegel av folk från hela världen som kommit för att söka sin lycka. Tyskar, fransoser, valloner och holländare blandas med sörlänningar, finnar och samer. Osökt tänker jag på vad som händer ute i världen idag. Människor flyr undan krig, bland annat till Sverige. Andra flyr undan fattigdom och misär.

För 350 år sedan försökte de svenskar som inte ville delta i krigen att komma undan genom att fly så långt norrut de bara kunde komma. Eller om de mot förmodan hade råd köpte de sig fria. Efter stormaktstidens och krigens slut sökte sig många svenskar en bättre framtid på andra håll i världen. Flyktingströmmar, invandring och utvandring är inget nytt under solen, det har alltid förekommit. Bara riktningen av dessa strömmar har förändrats under århundradena.

Varför stannade han?

Tillbaka till Erik Ståhlnacka och hans öde. Med alla ättlingar Stålnacke i Kiruna idag förstår vi att Erik blev kvar i trakten, trots hans föresats att återvända söderut så fort han fullgjort sitt kontrakt.

Vad var det då som hände? Varför stannade han kvar, han blev till och med gruvfogde till sist. För att få veta det måste du ta dig till ett bibliotek och låna boken. Gör det! Den är väl värd det besväret!

Boken finns också som talbok Daisy för dig med läsnedsättning, inläsare Per Godenius.

Läs om Margareta Sarri på Norrbottensförfattare.

Foto: Kjell Englund

Fler norrbottenstips från Hilkka

 1. I tunga vintrars mage

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 2. Mommas dräng

  By: Sarri, Margareta Review by: Hilkka Horsma

  Varför heter så många Stålnacke i Kiruna? Söker man på hitta.se får man fram att det finns 1 131 personer i hela Sverige som heter så. Trettio procent av dessa, 344 stycken, finns i Kiruna. Svaret får man i den här härliga historiska romanen om Erik Ståhlnacka som 1658 lämnade Uppland för att bege sig till gruvfälten i Svappavaara.

 3. Norrbottniska liv ensligt belägna

  By: Liinanki, Anne-Christine Review by: Hilkka Horsma

  - Har ni hört – landsbygden är död! Så började föreställningen ”Nära till och långt ifrån” jag såg i Malmberget.

 4. Glupahungern

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Vilken fascinerande släktsaga det här är, som griper tag och håller fast ända till slutet! Allt utspelar sig i en fiktiv by i Luleälvens närhet i det norrbottniska inlandet.

 5. Livet i byn

  By: Olsson, Anna Review by: Hilkka Horsma

  En otroligt fin hyllning till det enkla men innehållsrika livet i en mindre by på landet. En livsstil, ett sätt att leva ute på landsbygden som idag blir allt svårare att klara av. Boken känns rakt igenom genuin och exklusiv. Vackra fotografier, ofta närbilder på en liten detalj, allt tryckt på kraftigt papper.

Show more...