Mosters nya hjärta

Ska moster få någon annans hjärta? Hur ska hon då komma ihåg vilka hon älskar, frågar Otis sin mamma. Otis mamma svarar att mosters kärlek inte bara finns i hennes hjärta utan också i hennes själ, huvud, armar och ben och att hon så länge hon andas kommer att komma ihåg vilka hon älskar.

Detta är en bok för barn om organdonation. Den är faktagranskad av MOD* och patientkoordinatorerna på transplantationsenheten, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Boken är en blandning av berättelse och fakta. Trots det tunga ämnet anser jag att boken förmedlar en glad, varm och hoppfull känsla och den känns inte på något sätt skrämmande. Fakta förmedlas på ett lättförståeligt sätt.

Bästa kompisar

Moster och Otis är bästisar och har varit det sedan Otis föddes. När Otis föddes var moster bara en liten flicka, men nu är hon vuxen och har man och hund och snart ska Otis få en kusin. Förlossningen går bra och Otis kusin Herman föds. Men moster mår inte bra och blir kvar på sjukhuset. Hon har haft dåligt hjärta länge och nu blivit sämre. Hon skickas till ett större sjukhus där det finns specialister som kan hjälpa henne. Men medicinerna hjälper inte och hon måste få ett nytt hjärta för att överleva. Så småningom hittar de en donator och moster får ett nytt friskt och starkt hjärta.

Författaren är född och uppvuxen i Norrbottensbyn Sangis och har efter några års boende på Gotland och i Stockholm återvänt till sin hemby. Minna Paananen är utbildad arkeolog och säger sig ha ett stort intresse för historia och för livet i allmänhet.
Hon debuterade som barnboksförfattare 2012 med boken Hon tänder stjärnorna.

* MOD - Mer organdonation. En organisation som vill minska transplantationsköerna.

Audience:

Tags:

Review by: Kristina Ström Friday, March 17, 2017