Nära fåglar

Jag törs nästan lova – så här har du aldrig sett fåglar förut! Poserande som fotomodeller, kaxiga, coola, naturligt självsäkra. Se bara på blåmesen på bokens omslag!

Roine Magnusson har kunnat fota dessa fantastiska fågelporträtt tack vare ett samarbete med flera fågelstationer i Sverige. Fåglar som fångats in för att ringmärkas har sedan placerats i en specialbyggd box. För att inte stressa upp fågeln mer än nödvändigt har allt gått väldigt snabbt. Varje enskild fågel har fotats på bara någon minut.

Helt vanliga fåglar är porträtterade i boken. Fåglar som finns runt omkring oss, även i samhällen och städer, som till exempel talgoxe, domherre, sidensvans och min personliga favorit större hackspett. Som textförfattarna Mats Ottosson och Åsa Ottosson skriver är fåglarna människans närmaste vilda vänner. De finns ständigt i vår närhet, i vår närmiljö. De är ofta ganska orädda, låter sig beskådas och beundras av oss. Om de är lite skygga kan vi ändå höra deras fågelsång och känna deras närvaro på det sättet.

Möte på vedbacken

Varje fågel som presenteras med foto och fakta om arten får också en personlig upplevelse berättad om sig. Ett lyckat koncept där enastående fotografier visar upp varje fågels skönhet med intressanta fakta om arten plus en anekdot som rundar av hela presentationen.

Jag känner mig lite mer kunnig om fåglar efter att ha läst boken. Berättelserna, små händelser och möten, är riktiga guldkorn. De ger färg och karaktär till dessa fåglar och skapar associationer och minnesbilder av mina egna möten med fåglar jag haft.

Nu längtar jag till sommaren då jag ska hugga ved igen. För jag är övertygad om att då kommer min vän hackspetten på besök när han hör mig hugga. Hela förra sommaren höll han mig sällskap så fort jag gick ut på vedbacken för att jobba. Det var magiskt.

Fler naturtips från Hilkka

 1. Det glömda Laponia

  By: Aronson, Åke Review by: Hilkka Horsma

  Här berättar författaren om ett helt livs färder i oexploaterade marker. Hela boken är fylld av fantastiska fotografier över vidunderliga vyer och närbilder över månghundraåriga praktfulla träd.

 2. Naturligtvis!

  By: Lagache, Justine Review by: Hilkka Horsma

  Alarmerande rapporter om läget i naturen har den senaste tiden sköljt över oss. Den sjätte massutrotningen, bin som är hotade, kris för den biologiska mångfalden och därmed också hela mänskligheten. Listan kan göras hur lång som helst. Istället för att deppa ihop – gör någonting!

Show more...

Fler tips från Hilkka

 1. Till dess din vrede upphör

  By: Larsson, Åsa Review by: Hilkka Horsma

  En isande, sanslöst ruggig inledning berättad ur den mördade Wilmas eget perspektiv inleder den här otroligt spännande deckaren! Jag blir lika fängslad nu när jag läser om boken som jag blev när jag läste den som ny för sex år sedan.

 2. Reportage skogsliv

  By: Kuhla, Solveig Review by: Hilkka Horsma

  Finns det något ljuvligare än att hitta en helt orörd myr som lyser guldgul av stora mogna hjortron? För mig är det ren och skär lycka. Det tycker också Solveig Kuhla, författare till den här lilla, anspråkslösa och mysiga boken.

 3. I tunga vintrars mage

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 4. Vargavinter

  By: Barr, Nevada Review by: Hilkka Horsma

  Spänning och humor i en iskall, vintrig miljö fylld av vargar och älgar visar sig vara en lyckad kombination!

 5. Löparens hjärta

  By: Torgeby, Markus Review by: Hilkka Horsma

  Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, March 16, 2018