Norrbarn

Hur beskrevs norra Sverige i litteraturen under 1900-talet?

Det finns faktiskt svar på det. Du hittar det i en sammanställning över barn- och ungdomslitteratur som gavs ut mellan åren 1855 till 1999. Det handlar om hela 472 titlar!

Här hittar du Norrbarn

Om du är osäker på hur du söker i Norrbarn så hittar du söktips längre in i artikeln.

Om Norrbarn

Efter varje titel finns ett citat ur boken. Genom citatet blir tidens värderingar synliga när författaren beskriver detta stora norrländska område och människorna. Det finns även en kommentar om exempelvis bokens handling. Kommentaren görs av Gerda Helena Lindskog som har gått igenom all utgiven litteratur och ställt samman grunden till den här databasen. Norrbarn finns i Libris.

Norrbarn produceras av Regionbibliotek Norrbotten i samarbete med Luleå stadsbibliotek.

En sådan här samling av granskat material kallas ofta för databas. Det finns flera olika databaser hos biblioteken i Norrbotten. Du hittar de flesta i den här artikeln.

Så här kan det se ut

Alatalo, Barbro (f. 1945): När de ville skjuta pappa. 
Illustrationer: Viveca Kleineman Lähet. 
Stockholm: Opal, 1985. 32 sidor (En spännande lättläst bok).

Förut hade Ella vetat säkert vad hon måste akta sig för. Vassa knivar, yxor och kalla järn. Fotogenlampor och isar på våren var sådant som bara vuxna begrep sig på. Burken med lut var livsfarlig och fick aldrig glömmas i tvättstugan. Brunnen var isig och hal, och föll man inte ner i dess svarta gap, så kunde man bli ihjälslagen av veven. Allt det hade Ella haft klart för sig. Men nu hade hon upptäckt en ny fara som ingen hade berättat förut. I fortsättningen måste hon akta sig för människor också.

Det är vinter och människor pratar om kriget. Hos lekkamraten Linnea i det stora vita huset hör Ella männen säga: ”Man borde få skjuta alla kommunister. Dom kan man inte lita på i dessa tider.” (6) Ella springer skräckslagen hem till den lilla gården vid stranden för att varna pappa. Han är ju kommunist! Men att det finns folk som vill skjuta honom för den skull, det får Ella på inga villkor låta mamma veta. För mammas skull måste Ella tiga om allt det som skrämmer henne – ja, inte heller sedan mamma har fått veta törs någon tala med Ella om det hemska hotet. Miljön är outsagt norrbottnisk. Kriget som ”rasade i Europa”, är skrämmande, men inte alldeles nära och synbart. ”Städer jämnades med marken. Flygplan sköts ner och fartyg försvann spårlöst på haven.”   
Lindskog, Gerda Helena, Norrbarn: Norrland i 1900-talets svenskspråkiga barn- och ungdomslitteratur, förlaget h:ström, Umeå, 2013.

Låna böckerna

 1. Norrbarn

  Subtitle: Norrland i 1900-talets svenskspråkiga barn- och ungdomslitteratur
  By: Lindskog, Gerda Helena
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: Aa.061
  Available as: Book

(Tidigare: Hur skildras norra Sverige i litteratur för barn och unga under 1900-talet? Här får du veta det.)

Lär dig hitta i Norrbarn

Om du vill hitta böcker som har en koppling till din ort så skriver du orten, exempelvis Pajala, med tecknet *. Så här Pajala*

Resultat för pajala* i Norrbarn

Det spelar ingen roll om du skriver Pajala eller pajala. På samma sätt kan du prova att söka djur eller saker, exempelvis fjäll*.

Du kan också prova att använda tecknet för frågetecken (?) för att söka efter olika varianter på stavning. Exempelvis: du vet att författaren heter Ökvist men vet inte hur det stavas. Är det Öquist, Ökvist eller Öqvist. Då kan du byta ut de osäkra bokstäverna med frågetecken istället. Då skulle din sökning se ut så här: Ö??ist.

Eller vill du hitta en exakt mening eller författare? Då ska du sätta citattecknet runt de ord du söker, exempelvis "brattström, inger".

Databaser som du kommer åt hemifrån

 1. Norrbarn

  Content page

  Hur beskrevs norra Sverige i litteraturen under 1900-talet?

 2. Pressreader

  Content page

  Läs tidningar digitalt med ditt bibliotekskort!